Alge se po zgradbi in obliki močno razlikujejo. Pri skoraj vseh skupinah poznamo tako enocelične kot tudi mnogocelične organizme. Foto: Pixabay
Alge obožujejo vlago, zato jih najdemo v vodi (morju, uspevajo pa tudi v sladkih, stoječih vodah ter na kopnem v vlažnem okolju). Foto: Pixabay
Alge seveda zrastejo kar same. Potrebujejo le vlago, kisik in primerno toploto. Foto: Pixabay
Poznamo zelene, rdeče, zlate, rjave in celo kremenaste alge. Obstajajo tudi alge, ki rastejo pod vodo in so zelo podobne morskim vetrnicam. Nekatere oblike više razvitih alg so videti že kot živali, zato jih mnogi biologi uvrščajo med živali in ne rastline. Foto: Pixabay
Tak prizor je za območja ob morju zelo pogost. Foto: Pixabay
Primer alge pod vodo. Tam, kjer je morski svet zelo bogat, uspeva ogromno najrazličnejših alg. In kjer so alge, je tudi pestro podmorsko živalsko življenje. Foto: Pixabay
Nekatere vrste alg se uporabljajo tudi v prehrani. Najbolj je ta navada razširjena na Japonskem, od koder tudi prihaja zelo priljubljena jed – v alge zvita zelenjava, riž, morski sadeži – imenuje se suši. Najpogostejše v prehrani so alge nori (v obliki lista papirja), kombu in vakame. Alge se uporabljajo tudi kot prehransko dopolnilo (največ vrste iz rodov Spirulina in Chlorella). So izjemno zdravilne in hranljive. Foto: Pixabay