Mlečni zobje, pravimo jim pa tudi otroški zobje ali prvi zobje, so tudi prvi zobje, ki se razvijejo pri ljudeh in nekaterih sesalcih. Rasti začnejo že, ko smo dojenčki pri nekaj mesecih. Pri vsakem sicer različno; nekateri prvi zobek dobijo pri četrtem, nekateri pri petem ali šestem mesecu. Postopoma zobek za zobkom nam do približno treh let zrastejo vsi.

V osnovni definiciji govorimo o 20 mlečnih zobeh, 10 zgornjih in 10 spodnjih. Prvi zobje, ki jih opazimo, so navadno sprednji zobje, znani tudi kot “enice”.

Za lep nasmeh imajo zobje izredno veliko vlogo. Zato bodite pozorni na majajoče se mlečne zobke in jih čim prej odstranite. Foto: Pixabay

Ste vedeli, da zobje rastejo že v trebuščku?

Zobje svojo osnovo dobijo že v času zarodka, seveda so pa takrat še nevidni. Ko smo dojenčki, prikukajo iz dlesni, sicer pa so njihove korenine že v notranjosti dlesni. Ko prvi zobki rastejo, je to včasih povezano z malce bolečine, predel dlesni, kjer ima zobek namen prikukati, je občutljiv. Zato se tega dela ne dotikajte preveč.

Mlečni zobje navadno izpadejo med 5. in 10. letom starosti in jih nadomestijo stalni zobje.

V določenem obdobju bodo vaši zobje videti nekako tako kot na tej fotografiji. Nekaj boste imeli še mlečnih zob, nakaj na pol zraslih stalnih zob in morda kakšno luknjico. A nič hudega, to je le vmesno obdobje. Vi le poskrbite, da bodo stalni zobje imeli dovolj prosta za rast, da bodo lahko zrastli pokončno in predvsem ravno. Foto: Freedigitalphotos

Na kaj je treba biti pozoren?

Ko se vam kakšen zob začne majati, je to znak, da je prišel čas, ko se bo moral od vas posloviti. Včasih mu morate pri tem pomagati. Kako? Tako, da si ga sami majate, levo in desno, da bo lahko hitreje izstopil.

Namreč, največja težava, ki lahko nastopi je, da vam že začne rasti stalen zob, medtem ko je mlečni še vedno v ustih. In ker stalen zobek nima dovolj prostora, da bi lepo ravno in pokončno zrastel, lahko začne rasti krivo ali pa zadaj, za mlečnim zobkom. In tega potem ko enkrat začne tako rasti, ne boste mogli več popraviti.

Zato je zelo pomembno, da stalnemu zobku pripravite prostor in da pravočasno izpulite mlečni zobek. Najmanj boleče je, če si ga kar sami izpulite, ko je že dovolj majav.

Sicer pa o vsakem "majavčku" takoj povejte staršem in skupaj precenite, ali ga boste majali sami ali pa se odpravili k zobozdravniku, da ga izpuli. Vsekakor si želite lep nasmeh, kajne? Ker krivi, poševni, čudni zobje vas lahko potem spremljajo prav vse življenje. In zelo pomembno je, da se tega zavedate. Bolje je, odpraviti se k zobozdravniku, da zobek izpuli, kot pa da boste na vsaki fotografiji s krivimi zobki.

Prvi zobek lahko iz dlesni pokuka že pri treh ali štirih mesecih. Foto: Freedigitalphotos

Kakšna je pravzaprav vloga mlečnih zob?

Mlečni zobje so dobra osnova za zdrave stalne zobe. Pomembno vplivajo na zdrav razvoj čeljustne mišice in čeljustne kosti. Luknjica, ki ostane v ustih, potem ko mlečni zob izpade, pomaga stalnemu zobu pri rasti. Sicer pa so mlečni zobje izredno pomembni tudi pri razvoju govora in uživanju raznolike hrane.

Foto: Freedigitalphotos