Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Kefirjeva limonada

6 min 29. 4. 2017

Zrnca za vodni kefir pred uporabo vedno operemo (dobro splaknemo) v plastičnem cedilu pod MRZLO vodo.
Dodamo hrano za bakterije – sladkor (2 žlici sladkorja ali 5 dateljnov, 6 kandiranih ingverjev, pol dcl sadnega sirupa …); čim več sladkorja bomo dodali, tem bolj bodo bakterije delale.
Po želji dodamo druge okuse (recimo meto ali meliso). Če bomo dodajali sveže sadje, zelišča ali zelenjavo, pazimo, da jih voda popolnoma pokrije, da ne začnejo gniti).
Posodo dobro zapremo in jo na pustimo na pultu 1–2 dni in stran od neposrednega sonca. Čas počivanja je odvisen od tega, koliko sladkorja smo dodali, temperature prostora oz. od tega, kako hitro se bodo naredili mehurčki.
Vmes posodo večkrat pretresemo in je ne odpiramo.
Opozorilo (vendar se ne prestrašite)! Če pozabite na posodo ali jo postavite na sonce ali pa bo v njej preveč sladkorja, lahko posodo zaradi CO2-ja raznese. Ampak ne bojte se, meni posode še ni razneslo. :)
Po 1–2 dneh sodavico precedimo skozi plastično cedilo in s čistimi rokami odstranimo "porabljene dodatke" iz vodnih kristalov. Čim manj bo dodatkov, tem lažje delo nas čaka. :))
Sodavico nalijemo v čisto steklenico, pokrijemo in jo hranimo v hladilniku. Brez težav jo hranimo nekaj dni.

Namig: Iz kefirjevega napitka lahko pripravimo tudi zamrznjene lizike. V skodelico ali posodico za lizike vlijemo tekočino, vstavimo palčko in zamrznemo.

Srečo kuha Cmok