Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Pravilna uporaba pribora za mizo

3 min 4. 6. 2016

Nekaj napotil pri slavnostnem pogrinjku:
Prvo pravilo: pogrinjke razporedimo tako, da bodo gostje imeli dovolj prostora.

Drugo pravilo: barvno usklajena miza je privlačnejša za oko.

Tretje pravilo: pravilen razpored krožnikov, pribora in kozarcev olajša obedovanje.

Ko sedimo za mizo, upoštevamo bonton. Nekaj osnovnih napotil:

Prtič je zato, da se ne popackamo. Med jedjo prtiček damo na kolena.

Pravilno ravnanje s priborom ni tako samoumevno, še posebej na bolj svečano pogrnjeni mizi. Nož primemo v desno roko. Levičarjem je dovoljeno obratno. Za vsako jed je običajno predviden poseben nož. Pribor navadno uporabljamo od zunanje strani proti krožniku. Nož za ribe je drugačen od tistega za meso, na primer.

Pri meniju s petimi izhodi vas bodo na mizi praviloma čakale štiri vilice, različnih oblik in velikosti. Vilice običajno primete v levo roko. Obratno velja za levičarje.

Vilice za predjed so manjše in krajše od vilic za glavno jed in ležijo na zunanji levi strani krožnika. Najmanjše so desertne vilice.

Velika žlica za juho leži običajno na skrajni desni strani od krožnika. Držimo jih v desni, razen levičarji.

Žlico vedno napolnimo le do dveh tretjin, saj jo bomo tako lažje ponesli k ustom. Če je jed vroča, juho po tihem popihamo ali pa počakamo nekaj trenutkov, da se ohladi.

Kako odložimo pribor, ko smo končali?

Za odlaganje pribora med in po jedi obstajata le dve osnovni pravili. Če začasno prekinemo uživanje hrane, pribora ne naslonimo na rob krožnika, temveč ga na krožniku prekrižajmo tako, da bosta rezilo noža in roglji vilic obrnjeni proti sredini krožnika. Tako bodo vsi nedvomno vedeli, da imamo le odmor.
Po uporabi, ko končamo, ves uporabljeni pribor odložimo na svoj krožnik. Nikoli ga ne pustimo z ročajem naslonjenega na mizo. In sicer nož in vilice vzporedno odložimo na desno stran krožnika, z obema ročajema desno spodaj, konici pa naj gledata proti levi zgoraj. Pribora nikoli ne puščamo kar tako odloženega med hrano na krožniku, niti ob krožniku.

Srečo kuha Cmok