Za Bobkovo fižolovo juho, bomo najprej dali namakati fižol. Namočimo ga za najmanj 12 ur. Razmerje fižola in vode naj bo 1 proti 3, kar pomeni 1 skodelica fižola in 3 skodelica vode. Fižol bo popil vso vodo in nabreknil, tako da je bolje, če vzamemo večjo posodo, da nam ne pobegne ali pade čez rob.
Namočen fižol bomo najprej pokuhali v vodi, h kateri dodamo lovorjev list ali dva.
Postopek je zelo enostaven. Ko voda zavre, jo odlijemo in ponovno zalijemo s hladno vodo.
Postopek ponovimo tri krat, vendar pri tretjem kuhanju ne odlijemo vode. Skuhamo ga do konca, kar pomeni da ga skuhamo »na mehko«. Najlažje ga preverimo tako, da vzamemo z žlico fižol iz vode, in poskusimo, če je kuhan. Seveda pazimo da se ne opečemo, zato je bolje da ga malo popihamo.
Kuhan fižol odcedimo. Odcejeno vodo ne zavržemo, kar pomeni, da jo bomo kasneje še uporabili. Če ne želimo, da se bo naprej kuhal, ga ohladimo s hladno vodo.
V vroči lonec damo žlico ghee-ja (prečiščenega masla), na katerem prepražimo narezano zelenjavo v sledečem vrstnem redu; nasekljana čebula, ki jo pražimo 20 sekund, nato krompir 15 sekund, gomolj zelene 10 sekund, ter strok sesekljanega česna 5 sekund.
Prepraženi zelenjavi dodamo paradižnikovo mezgo, rimsko kumino, lovorjev list, zalijemo s fižolovo vodo in premešamo. Nato dodamo še 2/3 kuhanega fižola, premešamo še enkrat in pokrijemo z pokrovko.
Če se nam zdi juha pregosta, lahko dolijemo vode ... Kuhamo tako dolgo, da se vsa zelenjava pokuha.
Ko je zelenjava kuhana, jo spasiramo s paličnim mešalnikom, ali kot so nekoč delale naše babice, s cedilom.
Ne pozabimo na lovorjev list, ki ga pred pasiranjem vzamemo iz juhe, in ga preprosto damo nazaj v pretlačeno juho.
V cedilo vlijemo kuhano zelenjavo, nato pa s spodnjim delom zajemalke nežno v grogu , malo v levo stran in malo v desno stran pritiskamo zelenjavo, da se pretlači čez majhne luknjice na cedilu.
Tako, zdaj juho premešamo, solimo po lastni volji in okusu.
Juho bomo obogatili s popečenimi kockami koruznega kruha.
V segreti ponvi popečemo narezane kocke kruha.