Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Sol in njen pomen

1 min 23. 4. 2016

Kuhinjska sol je nujna sestavina velike večine jedi, pogosto tudi sladkih. Sol kot kemijska spojina se imenuje natrijev klorid (NaCl). V kulinariki ni enotnega mnenja o tem, ali je sol začimba ali osnovna sestavina hrane, kot sta maščoba in moka. Skorajda v vsaki jedi je sol, v organizmu ima sol posebno fiziološko vlogo pri večjih naporih ali v poletni vročini, ko se močneje potimo, saj uživanje soli pomaga ohranjati ravnovesje ionov v telesnih tekočinah.

Ločimo morsko, kameno in evaporirano sol.
Evaporirano sol dobijo z raztapljanjem slane rude, do katere naredijo vrtino. Vanjo spustijo vodo, da raztopi slano rudo, in jo po drugi cevi prečrpajo na površino do tovarne, kjer sol kristalizirajo. Imamo še kameno in morsko sol. Kameno sol kopljejo v rudnikih kot rudo, morska pa nastaja s pomočjo vetra in sonca z zgoščevanjem morske vode v izhlapevalnih bazenih.
To je več kot 250 milijonov let stara sol, ki ji nekateri zaradi obdobja, v katerem je nastala, pripisujejo popolno čistost in vsebnost vseh življenjsko pomembnih elementov. Obstaja pa tudi indijska sol, znana tudi kot kala namak ali sančal, je črna sol z močnim okusom po žveplu. In korejska sol ... bambu. To je pražena sol, znana tudi pod imeni jukjom ali juk jeom. Pridobivajo jo s praženjem ali sušenjem v bambusovih palicah, zamašenih z rumenim blatom. Kar nekaj vrst soli je.

Srečo kuha Cmok