Za večlončnico:
Zelenjavo operemo. Brokoli in cvetačo razcvetkamo, kar pomeni, da jo natrgamo na manjše kose.
Korenček olupimo in ga narežemo na palčke velikosti 3x1cm. Gomolj zelene olupimo in jo narežemo na tanke rezine velikosti 3x1cm. Stebelno zeleno narežemo po čez, da dobimo čolničke velikosti 2x1cm. Stročjemu fižolu odstranimo nitko na sredini, in ga narežemo na velikost 3x1cm.
Koromač narežemo na 1x1 cm velike kocke.
Koruzni storž prerežemo na pol, nato pa ga obrežemo, da koruzo odstranimo od storža.
Pristavimo lonec na ogenj, in ga napolnimo s 5 litri hladne vode.
Najprej bomo dali kuhati zelenjavo, ki je trda. Prva na vrsti bo koruza in stročji fižol
Kuhamo ju 10 minut, nato ji sledi korenček. Ko so kuhani do ¾ jim dodamo preostalo zelenjavo.
Pomembno je, da je zelenjava kuhana, a ne razkuhana. Najboljša je, če je še malo hrustljava.
Ajdovi žganci:
Na ogenj pristavimo kozico z vodo. Vodo zavremo in jo solimo z eno žličko soli.
Nato zmanjšamo ogenj in ji dodamo presejano moko. Na sredini naredimo luknjo v premeru 3x 3cm. Pustimo vreti 10 minut. Nato jo s kuhinjsko lopatico premešamo.
Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko maso.
Kozico odstavimo. Maso ohladimo.
Z dvema žličkama oblikujemo žgance ali žličnike.
Pred serviranjem juho z zajemalko še enkrat zavrtimo v vrtinec, in jo postrežemo z velikim nasmeškom.