Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

O izvoru solate

1 min 2. 4. 2016

Solata je zdrava in osvežilna zelenjava. Poznali so jo že stari Grki in Rimljani. Po latinsko se ji reče Lactuca sativa. V tistih časih so jo priporočali kot sredstvo za miren spanec in lajšanje bolečin.
Solata je hitro rastoča enoletna vrtnina. Znanih je veliko različnih sort. Zahteva rodovitna, dovolj vlažna tla.
Solata vsebuje zmerne količine grenčin in citronske kisline, ki pospešujejo tek in prebavo. Bogata je z vitamini C, B in E, od mineralov pa vsebuje kalcij, železo, magnezij, natrij in kalij.

Solata je jed, ki ni vedno pripravljena le iz zelenjave. Lahko jo pripravimo s testeninami, jajci, sirom, popečenim kruhom, semeni, mesom, morskimi sadeži in tudi sadjem. Solate pripravljamo z različnimi prelivi. Večinoma so hladne, nekatere pa tople.
Solate lahko postrežemo kadarkoli med obrokom. Lahko so predjed, za spodbujanje teka, prvi obrok ali pa priloga h glavni jedi.

Sadne solate so lahko za sladico.

Srečo kuha Cmok