Mafin je angleški kolaček, spečen iz gosto tekočega kvašenega mlečnega testa ali testa, pripravljenega s pecilnim praškom. Lahko je nadevan s sadjem, z lešniki, lahko je oblit s čokolado itd. Delajo jih tudi iz koruzne ali polnozrnate moke, iz otrobov. Pečejo jih v posebnih pekačih z vdolbinami.
Posebej priljubljeni so mafini v ZDA za zajtrk, vendar so drugačni od angleških: testo naredijo iz jajc, masla, moke, ki ji lahko primešajo moko iz indijanskega riža, sladkorja, pecilnega praška, zamesijo ga s sadnim sokom ali z mlekom, v testo primešajo še vse mogoče, od brusnic, pekanov, rozin do jogurta, medu, ovsene kaše pa do kave, čokolade, kakava, vaniljeve esence itd. Mažejo jih z maslom, ki mu lahko dodajo med, cimet, muškatni orešček, čokolado, zmlete lešnike itd.
Beseda mafin je verjetno povezana s starofrancosko besedo moufflet, ki je označevala mehak kruh. Beseda mafin je bila v angleščini prvič zapisana v 18. stoletju.