Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

O izvoru besede "štrudelj"

1 min 27. 2. 2016

Zavitek, pogovorno se mu reče štrudelj, je jed, pripravljena iz vlečenega ali listnatega testa, z nadevom. Lahko je sladek ali slan. Jed je postala priljubljena v 18. stoletju na območju habsburške monarhije.

Pripravljajo ga tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Romuniji, na Češkem, Slovaškem in Madžarskem, kjer imajo zanj tudi vsak svoj izraz.
Čeprav je zavitek najpogosteje povezan z avstrijsko kuhinjo, je nacionalna jed več narodov, ki so bili nekdaj del monarhije.

Najstarejši recept za zavitek je bil napisan na roko leta 1696. Hranijo ga v Dunajski mestni knjižnici. Vlečeno testo, ki je osnova za to jed, izvira iz Bizanca ali Bližnjega vzhoda.

Srečo kuha Cmok