Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

O bučah

1 min 20. 2. 2016

Buče spadajo v družino bučnic (Cucurbita), kamor sodijo tudi bučke in kumare.
Buče izvirajo iz Amerike – v Mehiki so našli semena, ki naj bi bila stara okoli 7000 let. V Evropo jih je s Kube pripeljal Kolumb, ki je natančno opisal tudi svoj ogled nasada buč. Z bučami so se ameriški staroselci prehranjevali sicer že mnogo preden so kultivirali koruzo. Uživali so tudi semena, iz tanko narezanih sušenih olupkov buče pa so pletli ležišča.

Pri nas poznamo več vrst: muškatna buča (Cucurbita moschata), smokvolistna buča (Cucurbita ficifolia), orjaška ali buča velikanka (Cucurbita maxima) in vrtna buča (Cucurbita pepo). Tipični produkt je bučno olje. Jeseni iz buč izdelujejo razna tihožitja. Ta so vsako leto razstavljena med drugim v Mozirskem gaju in Arboretumu Volčji potok.

Buče so visoko hranljiva vrsta hrane, vsebujejo veliko prehranske vlaknine in malo kalorij. Gotovo poznate buče kot okusno in svežo poletno hrano, saj so sploh zadnja leta čedalje bolj priljubljene tudi pri nas. Recepti z njimi so preprosti in ne bo jih težko vnesti v prehrano.

Srečo kuha Cmok