Miha Weiss na preiskovalni komisiji o otroški srčni kirurgiji 13. februarja 2020. Foto: DZ/Matija Sušnik
Češki otroški srčni kirurg prekinil sodelovanje, UKC miri, da obravnava otrok ni okrnjena

Otroški srčni kirurg Miha Weiss nepreklicno zapušča UKC Ljubljana natanko dva meseca po tem, ko je sodelovanje z UKC-jem prekinil češki kirurg Roman Gebauer. Trenutno je na programu otroške srčne kirurgije v UKC-ju Ljubljana polno zaposlen le še pediatrični kardiokirurg iz Beograda Igor Šehić.

Vršilec dolžnosti strokovnega direktorja UKC-ja Ljubljana Gregor Norčič, ki je mandat nastopil marca letos, je na novinarski konferenci dejal, da se je začel nemudoma ukvarjati s problematiko otroške srčne kirurgije. Obuditi je nameraval idejo o centru za obravnavo bolnikov s srčnimi težavami, pri kateri je intenzivno sodeloval prav Weiss.

Spomnil je, da je bil leta 2019 v UKC-ju formalno ustanovljen center za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami, ki pa je "lupina brez vsebine".

Zato so v vodstvu želeli izdelati poslovnik centra in opredeliti pristojnosti in odgovornosti profilov, ki bi jih nato zaposlili v centru. Weissa so kot vodjo centra zaprosili za pripravo predloga poslovnika centra.

Weiss je za Slovensko tiskovno agencijo navedel, da zaradi pravil komuniciranja v UKC-ju Ljubljana ne sme dajati izjav. Tudi sicer nima namena prati umazanega perila v javnosti, ne glede na to, kako se je vodstvo UKC-ja odzvalo na njegovo odpoved, je dodal.

A dokumenta od Weissa niso prejeli, je pojasnil Jug. Zato ga je še toliko bolj prizadelo, ko je bil v torek obveščen, da je Weiss podal nepreklicno odpoved.

"Osebno sem užaloščen, kajti imel sem občutek, da smo stkali konstruktivno držo, da smo se podpirali v ambicijah, da bomo center naredili maksimalno dober, kolikor se le da," je dejal direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug. "Obžalujemo, da nas sredi bitke za izboljšave zapušča eden njenih glavnih akterjev." Jug je ob tem dodal, da je UKC Ljubljana celo tvegal, da bi omenjeni center razpadel, z namenom, da bi dejavnosti prilagodil Weissu. "Slediti osebnim pričakovanjem ne gre," je dejal Jug.

Weiss naj bi bil, tako Norčič, nezadovoljen, ker kot vodja centra ni imel sodelavcev, ki bi mu bili formalno podrejeni. Ker je center v primerjavi z nekaterimi drugimi specializiranimi centri v Evropi skladno s potrebami Slovenije majhen, kadrov za polni čas vanj ni bilo mogoče zaposliti. Ideja vodstva je zato bila, da bi kadre s klinik, ki so sodelovale v centru, delno zaposlili v centru. Zaposleni na pediatrični in kirurški kliniki so se po Norčičevih besedah s tem večinoma strinjali.

Jug je ob tem napovedal, da se za sodelovanje dogovarja s kardiovaskularnim kirurgom Janezom Vodiškarjem, ki trenutno deluje v Stuttgartu. "Izrazil je, da bo dal vse od sebe, da bo to sodelovanje plodno," je dejal Jug. Sodelovanje bi bilo podobno kot s kirurgom Gebauerjem, torej občasno. Želijo pa si, da bi Vodiškar, ki se je v UKC-ju Ljubljana izobraževal za otroško srčno kirurgijo, postal nosilec otroške srčne kirurgije pri nas.

Direktor pediatrične klinike Marko Pokorn je znova zagotovil, da delovanje kardiološke in kardiokirurške obravnave otrok deluje nemoteno. V UKC-ju Ljubljana ostaja Igor Šehić, ki je specializiran za otroško srčno kirurgijo in ki bo še naprej izvajal operacije.

Primeri prirojenih srčnih napak so v Sloveniji zaradi majhne populacije relativno redki, napake pa se med seboj lahko tudi bistveno razlikujejo. Pri nas se vsako leto rodi približno 140 otrok s prirojeno srčno napako, slaba polovica s hujšo srčno napako, in ti potrebujejo operacijo v prvem letu življenja. Med temi jih ima od 20 do 25 kritično srčno napako, ki zahteva kirurški poseg že v prvih 28 dneh življenja, so sporočili iz društva Viljem Julijan, v katerem so zaskrbljeni zaradi odpovedi kirurga Weissa. "Menimo, da bi morali na UKC-ju Ljubljana že z odhodom vrhunskega češkega otroškega srčnega kirurga Romana Gebauerja zazvoniti vsi zvonci in odgovorne spodbuditi k aktivnemu ukrepanju ter ureditvi razmer na otroški srčni kirurgiji, ki več kot očitno nikakor niso v redu."

Weiss UKC Ljubljana zapušča že drugič. Prvič je zaradi slabih odnosov program otroške kardiologije zapustil konec leta 2017. Predtem je od leta 2014 asistiral gostujočim kirurgom iz Izraela, Italije in Češke, nato pa tudi sam izvajal zahtevne primere operacij srčnih napak pri otrocih.

Odšel še en otroški srčni kirurg