Sladke pijače spadajo med močno predelana živila. Foto: Reuters

Močno predelana živila so glavni vzrok za pandemijo kroničnih bolezni, povezanih s prehrano, pri čemer živilska podjetja dajejo prednost dobičku, je v seriji treh člankov, objavljenih v medicinski reviji The Lancet, opozorilo 43 znanstvenikov in raziskovalcev.

Kot navajajo, močno predelana hrana izpodriva sveža živila in obroke, poslabšuje kakovost prehrane in je povezana z več kroničnimi boleznimi.

Glavni razlog za globalni porast uživanja močno predelanih živil vidijo v naraščajoči gospodarski in politični moči industrije te hrane ter v prestrukturiranju prehrambnih sistemov tako, da so ti v prvi vrsti osredotočeni na dobiček.

Kot navajajo, industrija močno predelane hrane poleg proizvajalcev teh živil obsega tudi širšo mrežo soodvisnih akterjev, ki skupaj spodbujajo proizvodnjo, trženje in porabo tovrstne hrane.

Mednarodna skupina raziskovalcev se je tudi odzvala na kritike svojega dela na področju močno predelane hrane. Poudarila je, da so prizadevanja za ustvarjanje znanstvenih dvomov o tej temi podobna taktikam tobačne industrije.

Višje tveganje za vrsto bolezni

V prvem od treh člankov so pregledali 104 prejšnje študije in dokazali, da je prehrana z veliko močno predelanimi živili povezana z višjim tveganjem za vrsto bolezni, vključno z debelostjo, sladkorno boleznijo, boleznimi srca, rakom in prezgodnjo smrtjo.

Ta živila pogosto vsebujejo visoke ravni nasičenih maščob, soli, sladkorja in dodatkov, kar po navedbah strokovnjakov v prehrani ljudi pušča manj prostora za bolj hranljiva živila. Pogosto vsebujejo dodatke in sestavine, ki se ne uporabljajo pri pripravi hrane od začetka, kot so konzervansi, emulgatorji, umetna barvila in arome.

V drugem članku opozarjajo, da se poraba močno predelane hrane po svetu povečuje in že predstavlja več kot polovico vseh kalorij, ki jih zaužijejo v ZDA, Avstraliji in Združenem kraljestvu.

V tretjem članku znanstveniki krivdo za spreminjanje globalnih prehranjevalnih navad v zadnjih desetletjih pripisujejo peščici velikih korporacij, ki agresivno tržijo izdelke, proizvedene iz poceni sestavin in z industrijskimi metodami.

Poziv k opozorilom, omejitvam trženja, obdavčenju

Osem proizvajalcev močno predelane hrane – Nestle, PepsiCo, Unilever, Coca-Cola, Danone, Fomento Economico Mexicano, Mondelez in Kraft Heinz – je v letu 2021 predstavljalo 42 odstotkov 1500 milijard dolarjev vrednosti tega sektorja, so zapisali.

Države so pozvali, naj uvedejo opozorila na embalaži, omejijo trženje, zlasti oglaševanje, namenjeno otrokom, in obdavčijo določena močno predelana živila, pri čemer naj denar uporabijo za zagotavljanje večje dostopnosti sveže hrane za ljudi z nizkimi dohodki.