Foto: RTV SLO

NIJZ na svoji spletni strani navaja, da se je eden od obolelih okužil med potovanjem po državi, kjer je incidenca bolezni višja kot v Sloveniji. Druga dva v času inkubacije bolezni nista potovala in po navedbah nista imela stikov z obolelimi. Vir okužbe pri nobenem od obolelih za zdaj ni znan.

"Epidemiološka preiskava še poteka. Šole, ki jih obiskujejo oboleli, smo o pojavu bolezni obvestili. Osebe v tesnih stikih z obolelimi, ki proti bolezni niso zaščiteni, smo oziroma bomo povabili na cepljenje," so pojasnili na NIJZ-ju,

V sosednji Avstriji letos že 167 primerov ošpic

Ob tem so poudarili, da je cepljenje ključnega pomena za omejevanje širjenja okužbe in preprečevanje bolezni ter da sta za zaščito potrebna dva odmerka cepiva. Osebe, ki prebolijo ošpice, pa so trajno zaščitene proti tej bolezni.

"Največje tveganje za zaplete in tudi smrt je pri dojenčkih in imunsko oslabljenih osebah. Zapleti se pojavijo pri približno 30 odstotkih primerov. Bolezen pri novorojenčkih in dojenčkih lahko povzroči hudo drisko z dehidracijo. Pri otrocih se kot zaplet lahko pojavi vnetje srednjega ušesa ali pljučnica, ki je najpogosteje vzrok za smrt. Redkeje se kot zaplet lahko razvije tudi vnetje osrednjega živčevja," so opisali posledice ošpic.

Bolezen pa se prenaša neposredno ali posredno s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe (kihanje, kašljanje). Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. "Bolezen se najhitreje prenaša v okoljih, kot so vrtci, šole, množične prireditve," so še navedli na NIJZ-ju.

Kolikšna je precepljenost?
Precepljenost predšolskih otrok s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je bila v letu 2022 95,8-odstotna, v letu 2021 95,3-odstotna, v letu 2020 94,3-odstotna.

Precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je bila v Sloveniji v šolskem letu 2022/2023 pa 88,9-odstotna, v letu 2021/2022 92,2-odstotna, v šolskem letu 2020/2021 pa 90,7-odstotna. (Vir: NIJZ)