Nošenje trenirke ne more šteti kot kršitev, ki upravičuje izključitev iz razreda. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Nemška šola, ki je okoli uro iz Düsseldorfa, je nepričakovano pritegnila veliko medijske pozornosti, saj je učencem in učenkam prepovedala nošenje trenirk. Tiste, ki so v šolo mesteca Wermelskirchen prišli oblečeni v športne hlače, je vodstvo poslalo domov, z navodilom, naj se preoblečejo.

Tako otroci kot njihovi starši so bili zaradi odločitve izjemno jezni, po podatkih okrožne vlade v Kölnu se je glede tega pritožilo šest staršev. A vodstvo šole vztraja. "Kljub kritikam v medijih želimo ohraniti pravila oblačenja. Učence želimo spodbuditi, da nosijo oblačila, v katerih se ne počutijo, kot da se zgolj sproščajo in družijo," je pojasnila šola in poudarila, da je za pripravo na poklicno življenje pomembna "oddaljitev od trenirk", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Ni podlage za posamezno prepoved. Pravna situacija je popolnoma jasna," je povedal profesor Hinnerk Wissmann, predavatelj z univerze v Münstru. Pravni strokovnjaki tako pravijo, da starši nimajo razloga za skrb, saj šolska zakonodaja v tej zadevi pušča malo manevrskega prostora – ravnatelji šol namreč lahko dajo le priporočila glede kodeksa oblačenja, ni pa to obveza.

Nošenje trenirke tako ne more šteti kot kršitev, ki upravičuje izključitev iz razreda. Po besedah Wissmanna bi to spodkopalo pravico do izobraževanja, tovrstna poteza pa tako zakonsko ni podprta.