Tunde Onakoya je postavil nov šahovski rekord. Foto: AP

Da bi podrl prejšnji rekord Norvežanov Hallvarda Hauga in Sjura Ferkingstada (šah sta leta 2018 igrala 56 ur, 9 minut in 37 sekund), si je sprva zadal 58 ur igranja. Toda nigerijski šahovski prvak je tako "padel v partijo" proti ameriškemu šahovskemu prvaku Shawnu Martinezu, da jo je podaljšal še za dve uri. Za vsako uro odigrane igre sta Onakoya in njegov nasprotnik dobila le pet minut odmora, piše Al Džazira.

Foto: AP

"Veliko čustev, ki me trenutno prevevajo, ne morem predelati. Nimam pravih besed zanje. Vem pa, da smo naredili nekaj zares izjemnega," je 29-letni Nigerijec dejal za tiskovno agencijo AFP, po tem, ko je postavil nov svetovni rekord.

Izziv ni bil lahek, ob treh zjutraj je pomislil, da bi odnehal, toda: "Nigerijci so pripotovali z vsega sveta in so bili ob meni čez noč. Skupaj smo peli in oni so plesali in nisem jih želel razočarati."

Organizacija Guinnessovih svetovnih rekordov še ni javno komentirala Onakoyevega poskusa. Včasih traja več tednov, da potrdi nov rekord.

Onakoya je dobro poznan v Nigeriji, kjer je leta 2018 v Ikoroduju na obrobju Lagosa zagnal organizacijo Chess in Slums. Ta ponuja marginaliziranim mladim, med katerimi jih veliko ne obiskuje šole, prostor za učenje igranja šaha.

Onakoya se je igranja šaha lotil, da bi izboljšal stopnjo izobrazbe v svoji državi in drugih afriških državah. Želi zbrati milijon ameriških dolarjev. Kot je izjavil za AFP Taiwo Adeyemi, Onakoyev menedžer, so v prvih 20 urah zbrali 22 tisoč ameriških dolarjev.

Onakoyu je čestital tudi nigerijski predsednik Bola Tinubu z besedami, da je "postavitev novega svetovnega šahovskega rekorda zvok gonga nigerijske odpornosti, samozavesti in iznajdljivosti".