V primeru odobritve, bo prepoved veljala že z naslednjim mesecem. Foto: EPA

V upanju, da bodo ulice osvobojene ljudi in tako prebivalcem, ki bi radi spali, prinesle mir in tišino, so milanske mestne oblasti začele razmišljati o posebnem omejevalnem ukrepu.

Namestnik župana za javno varnost Marco Granelli je nedavno napovedal predlog, ki bi v priljubljenih mestnih četrtih Milana prepovedal prodajo hrane za s seboj po polnoči. Ta vključuje tudi bare in restavracije, ki bi tako morali zunanje površine na delavnik zapreti ob pol enih zjutraj, konec tedna pa ob 1.30.

"Gre za klasično tradicijo in zato je jasno, da ljudje ne bodo zadovoljni, če se vmešate v to vrsto kulturne navade." Foto: EPA

Če bo odobren, bo odlok za 12 območij, vključno z osrednjimi okrožji Brera, Ticinese, Darsena, Arco della Pace in Lazzaretto, ter prometnimi ulicami Corso Como in Corso Garibaldi, začel veljati že z naslednjim mesecem in bo trajal vse do začetka novembra.

Po mnenju Granellija naj bi pravilo vzpostavilo ravnotežje med "tovarištvom in zabavo, mirom in zdravjem prebivalcev ter svobodno ekonomsko dejavnostjo trgovcev in podjetnikov, ki zagotavljajo delo", poroča Guardian.

"Ljudje bodo kljub temu ostali zunaj"

Čeprav je tudi pica na široki paleti hrane za s seboj, ki je predmet prepovedi, je poteza po mnenju sladoledarjev korak predaleč – zbiranje na sladoledu v poznih večernih urah naj bi bil namreč neločljiv del italijanske kulture.

"Kaj povprečna italijanska družina počne poleti? Po večerji gre na sprehod in si privošči sladoled," je povedal generalni sekretar milanske enote Confcommercio, italijanskega združenja trgovcev na drobno. "Gre za klasično tradicijo in zato je jasno, da ljudje ne bodo zadovoljni, če se vmešate v to vrsto kulturne navade," je poudaril Marco Barbieri, ki sicer sočustvuje s stisko tistih, ki živijo v območjih s hrupnim nočnim življenjem, a meni, da tovrstna prepoved ne bo rešila težave.

"Ljudje bodo kljub temu ostali zunaj. Ali mislite, da bo 25-letnik šel domov opolnoči preprosto zato, ker ne more dobiti hrane za s seboj? Kaj pa turisti, ki želijo jesti sladoled po polnoči? Ali se uprava zaveda, kaj počne?" je še delil svoje dvome.

Določbe še niso dokončno oblikovane. Foto: EPA

Župan Milana Giuseppe Sala je v odgovor Barbierija pozval, naj pride za nekaj ur v njegovo pisarno, saj ima tam na stotine prošenj, v katerih prebivalci izražajo željo, da bi ponoči bolje spali. "Ne spreminjamo pravil vesolja, ampak vpeljujemo zelo majhne omejitve," je zaključil Sala in dodal, da se obravnavi tega vprašanja pač ne more izogniti, saj je potreba mnogih.

Nekateri menijo, da bo pravilo le povzročilo škodo podjetjem

Lino Stoppani, predsednik Fipe, združenja za gostinski sektor, je dejal, da težava z nočnim življenjem seveda obstaja, vendar bo to pravilo samo povzročilo škodo podjetjem.

Določbe še niso dokončno oblikovane, Sala je dejal, da se je pripravljen "pogovarjati o sladoledu", po njegovem mnenju je vse mogoče rešiti.

Podoben val nezadovoljstva se je sicer sprožil že leta 2013, ko so milanski uradniki poskušali prepovedati prodajo sladoleda po polnoči. Po tednih burne razprave in protestov, ki jih je organiziralo gibanje Occupy Gelato, je bil takratni župan Giuliano Pisapia prisiljen odstopiti in priznati, da je svet naredil napako. "Ljudje lahko jedo sladoled podnevi in ​​ponoči, kjer koli jim je všeč," je takrat poraženo dejal.