Keiko Kavana ima poslanstvo. Foto: Reuters

Keiko Kavano je številnim na Japonskem znana kot inštruktorica nasmeha, povpraševanje po njenih storitvah pa je predvsem po ukinitvi stalnega nošenja mask, ki je bilo obvezno med pandemijo covida-19, izjemno naraslo. Kavanino podjetje Egaoiku, ki se dobesedno prevede v Izobrazba nasmeha (Smile Education), je opazilo več kot štirikratno povečanje povpraševanja v primerjavi z lanskim letom.

V ogledalu spremljajo obrazne premike. Foto: Reuters

"Mislim, da obstaja vse večja potreba po tem, da se ljudje nasmehnejo," je dejala ustanoviteljica, ki meni, da so Japonci glede smehljanja precej bolj zadržani, tega pa se morajo naučiti, med drugim tudi za lažjo komunikacijo s turisti. Njene stranke vključujejo tudi podjetja, ki iščejo dostopnejše trgovce in lokalne vlade, ki želijo izboljšati dobro počutje svojih prebivalcev. Enourna zasebna lekcija stane 7700 jenov (51,4 evra).

Tudi ena izmed učenk, ki tečaj obiskuje v okviru šolskega tečaja, ki študente pripravlja na trg dela, je poudarila, da mora izboljšati svoj nasmeh. "Med covidom nisem veliko uporabljala obraznih mišic, zato je to dobra vaja," je dejala 20-letnica. Več deset študentov tokijske umetniške šole je tako pred svojimi obrazi držalo ogledalo in vadilo, kako se nasmehniti – s pomočjo prstov so si dvigovali kotičke ustnic.

Tehniko želi razširiti po državi

Zaščitni znak Kavan je metoda Hollywood Style Smiling (hollywoodski slog smehljanja). Ta vključuje oči v obliki polmeseca in okrogla lica, kotički ustnic pa morajo biti dvignjeni toliko, da se v zgornji vrsti razkrije osem bleščečih zob. Učenci svojo tehniko lahko preizkusijo na tablici, ki njihov nasmeh tudi oceni.

Vsaka podrobnost je pomembna. Foto: Reuters

Z namenom, da bi tehniko oblikovanja popolnega nasmeha razširili po celotni državi, je nekdanja radijska voditeljica, ki je začela poučevati leta 2017, usposobila tudi 23 drugih učiteljev smehljanja.

Na Japonskem je bilo sicer že pred pandemijo običajno, da ljudje nosijo maske v času alergij na cvetni prah ali pa med izpitnim obdobjem, ker so se bali, da bodo zboleli za pomemben dogodek. Čeprav je vlada marca odpravila priporočilo o nošenju mask, se jim veliko prebivalcev še ni odpovedalo in jih še vedno nosijo tako pogosto kot pred nekaj meseci.