Bageta rekorderka. Foto: Reuters

Junija 2019 so peki v italijanskem letoviškem mestu Como spekli bageto, ki je v dolžino merila 132,62 metra, s čimer so se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. A Francozi dejstva, da so jim sosedje izpred nosu "ukradli" rekord, povezan z njihovim nacionalnim simbolom, bageto, niso in niso mogli preboleti.

V nedeljo je tako ekipa pekov v predmestju Pariza že pred zoro zavihala rokave in začela gnesti testo za novo rekorderko. Ko so jo zgnetli in oblikovali, so jo položili v posebno, po meri narejeno in premično peč, v kateri so jo spekli.

Ko so jo vzeli iz peči in izmerili, je meter pokazal kar 140,53 metra, kar je približno 235-krat več, kot meri običajna bageta. Da je rekord obveljal, pa ni bila dovolj le rekordna dolžina bagete, pač pa je ta morala biti po celotni dolžini tudi vsaj pet centimetrov široka.

"Vse je bilo izmerjeno in potrjeno, zelo smo veseli, da nam je uspelo postaviti nov rekord in da bo ta znova francoski," je s ponosom povedal eden od sodelujočih pri projektu, pek Anthony
Arrigault.

Del bagete so razrezali in razdelili mimoidočim v Suresnesu, del pa podarili brezdomcem oz. zavetiščem.

Tradicionalna francoska bageta je lahko sicer izdelana le iz moke, vode, soli in kvasa, pečena mora tehtati okoli 250 gramov, v dolžino pa meriti 60 centimetrov.