V Litiji že 13. Tačkov festival

Danes je otrokom legendarni lik otroškega programa na Televiziji Slovenija Taček neznan, v Litiji, rojstnem kraju Naceta Simončiča, ki je kužku posodil glas, pa ga jim hočejo vsako leto približati na različne načine. Tako so tam letos v njun spomin pripravili že 13. Tačkov festival.


Facebook prispevek: https://www.facebook.com/photo/?fbid=776196700866774&set=a.550488056770974

Otrokom, ki Tačka še ne poznajo, so med drugim omogočili tudi pristen stik s kopijo prvotne lutke enega izmed najprepoznavnejših otroških likov Televizije Slovenija, ki je zabavala in poučevala številne generacije.

"Originalne figure seveda ne smemo dajati otrokom v roke, da ga božajo – Taček je pač starejši, že utrujen in ga moramo hraniti za prihodnje rodove," je pojasnila Tina Šuštaršič iz Mestnega muzeja Litija. Dodala je, da ima ponaredek malce drugačno, bolj razčesano dlako, zdi pa se ji, da je replika dobro uspela.

Taček je bil drugačen od današnjih risank

Otroci so si med festivalom ogledali tudi nekaj epizod oddaje, v kateri je bil tudi Taček glavna zvezda, ta pa je bila po besedah Šuštaršič precej drugačen od današnjih risank. "Te so barvitejše, zvočne, otroci se danes morda celo malenkost dolgočasijo pri Tačku, ker so bolj navajeni hitrejšega ritma," je dejala.

Za popestritev celotnega praznovanja je skrbela tudi maskota Tačka, ki je v času festivala obiskala celotno mesto – tudi knjižnico, mestni muzej in glasbeno šolo, obiskovalci so se po besedah Mateje Sladvič Vozel iz Javnega zavoda za kulturo, mladino in šport Litija sprehodili po starem mestnem jedru in spoznavali življenje Naceta Simončiča.

Na zaključek festivala vsako leto povabijo tudi kužke in med njimi izberejo najbolj simpatičnega in najbolj neubogljivega.