Glede na življenjsko okolje školjk, ki je priobalni pas ob večjih mestih, so tam pogosto kanalizacijski izpusti in industrija. Zato so v školjkah lahko prisotne tudi zdravju nevarne snovi, kot so kemikalije. Sploh surove znajo biti izjemno nevarne.
Školjke so sicer izjemno okusna morska jed, a veljajo za jed, pri kateri je treba biti izjemno previden. Pogoj je, da so sveže, nepogrete in najbolje, da so dobro toplotno obdelane. Foto: TV Slovenija/Oddaja Naj vam tekneČe školjke niso sveže in stojijo nekaj časa, se v njih lahko razmnožijo različne bakterije, ki skupaj s kemikalijami, ki jih najverjetneje že vsebujejo, pripomorejo k nastanku strupov. Z njimi se lahko ljudje torej zastrupimo. Foto: TV Slovenija/Oddaja Naj vam tekneTukaj vidimo ostrige, ki veljajo za veliko specialiteto. Uživajo se surove, zato veljajo za jed, pri kateri moramo biti najbolj previdni. Najbolje je, da jih uživamo samo tam, kjer resnično vemo, da so sveže. Foto: Radio Koper/web