Artičoke so v Sloveniji morda malce premalo znane oziroma jih na naših krožnikih srečamo res zelo občasno. So pa izjemno zdravilne, prava zakladnica vitaminov in antioksidantov. Spoznajmo jih še podrobneje.
Najbolj so znane po tem, ker zelo razstrupljajo organizem, vsebujejo veliko železa in so zelo dobrodošle pri sladkornih bolnikih.
Znane so tudi po tem, da spodbujajo izločanje žolča ter s tem preprečujejo nastanek žolčnih kamnov, odpravljajo pa tudi prebavne motnje, kot sta napihnjenost in siljenje na bruhanje. Z njihovo pomočjo odpravljamo slab zadah, zaspanost po obroku, napenjanje in bolečine v trebuhu.
Pri artičoki so užitni: mesnat spodnji del zunanjih listov, osrednja »srčika« in spodnji del koška. Artičoke moramo pred uporabo najprej temeljito umiti pod tekočo vodo. Ko artičoke obrežemo, navadno kmalu postanejo rjave. Zeleno barvo ohranimo, če jih pokapljamo z limoninim sokom. Ker lahko na rokah artičoke pustijo madeže, je priporočljivo, da pri delu z njimi uporabljamo rokavice. Vedeti je potrebno, da kar precejšen del tega "okroglega cveta" ni užiten in je zelo trd, spominja že skoraj na les. Foto: PixabayPoznamo več sort artičok. Velike sorte je najbolje pojesti list za listom, srčke pa pripraviti posebej. Izbrati je vedno potrebno mehke artičoke, zelene glavice brez rjavih lis. Če artičoke hranimo nekoliko dalj časa, otrdijo. Foto: PixabayArtičoke lahko pripravite na več različnih način, tudi na pici. Lahko so kot kuhana ali popečena priloga, v omakah, juhah in podobno. Foto: Pixabay
Tudi v eni od oddaji Dobro jutro je tekla beseda o artičokah: