Vonj po cimetu je močno zaznamovan z zimskim letnim časom. Iz cimeta namreč pridelujejo čaj, velikokrat pa ga kot začimbo lahko vonjamo v piškotih in pecivih. Cimet uporabljajo tudi kot sestavino v svečkah, ki lepo gorijo in oddajo prijeten vonj.
Cimet je začimba, predvsem za sladke jedi. Pridobivajo jo iz dveh vrst cimetovega drevesa, iz cejlonskega in kitajskega. Kot začimba se uporablja posušena tanka notranja plast skorje, delno kot zvite paličice, delno kot prah. Značilno za cimetovo drevo je, da so mladi listi živo rdeči, ko se postarajo, postanejo zeleni.
Cimetove palčke, ki jih zmeljejo v prah. Ravno ta prah potem uporabljamo v kulinariki (lahko se ga posuje na vrh kave, kakava, mleka, lahko se ga da v pecivo, piškote in torte). Foto: PixabayZačimbo pridobivajo iz tropskega drevesa, ki se imenuje cimet in sega do 12 metrov visoko. Na plantažah ga večinoma gojijo v obliki grmov. Paličice, ki jih poznamo, nastajajo iz podskorje, ki jo lupijo z leto do dve starih poganjkov. Po 24 urni fermentaciji se iz njih postrga zunanja plast, notranja pa olupi. Skorjo nato zložijo drugo na drugo, posušijo, sledi pa zvijanje v paličice. Foto: PixabayCimet se uporablja kot začimba in kot tradicionalno zdravilo že stoletja. Mnoge raziskave so pokazale, da deluje protivnetno, protimikrobno, antioksidantno, protitumorno; skratka cimet je izredno zdrav. Foto: Pixabay