Posledice napada na Harkov. Foto: Reuters

Rusija je ponoči napadla Harkovsko in Dnipropetrovsko oblast z brezpilotnimi letalniki in pri tem ranila najmanj šest ljudi in prizadela ključno infrastrukturo in stanovanjske stavbe, so sporočili lokalni uradniki.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so ruske sile sprožile 13 brezpilotnih letalnikov šahed, ki so ciljali na območja na severovzhodu in v središču države. Kot je povedal poveljnik letalskih sil, so enote zračne obrambe vsa brezpilotna letala sestrelile. Ostanki sestreljenih brezpilotnih letalnikov so zadeli civilno prebivalstvo.

V Harkovu na severovzhodu države so bili ranjeni štirje ljudje, nastal je tudi požar v poslovni stavbi, je povedal lokalni guverner Oleg Sinegubov.

Sinegubov je na omrežju Telegram zapisal, da poškodovanega 13-letnega otroka in žensko zdravijo v bolnišnici. Dve drugi ženski so oskrbeli na kraju samem. Reševalne službe so požar spravile pod nadzor, je dodal.

V Dnipropetrovski oblasti sta bili dve osebi ranjeni, je povedal Sergij Lisak, lokalni guverner. Povedal je še, da so bili poškodovani objekti ključne infrastrukture in tri hiše.

Harkov je v ruski agresiji na Ukrajino eno od najbolj prizadetih mest. Ruske sile so mesto neuspešno poskušale zavzeti na začetku agresije, ko so ga več mesecev praktično vsak dan napadale z raketami in brezpilotnimi letali. Po mnenju več vojaških strokovnjakov pa Moskva načrtuje še en poskus zavzetja mesta, poroča DPA.

Rusija naj bi sestrelila štiri ameriške rakete dolgega dosega

Protiletalska obramba je sestrelila štiri rakete ATACMS, je danes na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Pri tem ni navedlo, ali so padajoči ostanki raket na polotoku Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014, povzročili kakšno škodo.

ZDA so aprila potrdile, da so Ukrajini marca poslale rakete dolgega dosega ATACMS. V Moskvi so v odzivu na to sporočili, da rakete ne bodo spremenile izida konflikta.

Nekatere rakete ATACMS lahko zadenejo cilje v oddaljenosti do 300 kilometrov. Bela hiša je lani sporočila, da so ZDA poslale različico raket ATACMS krajšega dosega, ki lahko preletijo do 165 kilometrov, rakete daljšega dosega pa so bile za Kijev do marca letos nedosegljive.

Zelenski na ruskem seznamu iskanih oseb

Rusija je na seznam iskanih oseb uvrstila ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, poročajo ruske tiskovne agencije.

Zelenski se je znašel na seznamu ruskega notranjega ministrstva, v spletni bazi podatkov domnevnih kriminalcev, ki jih iščejo oblasti. Na seznamu je navedeno, da je ukrajinski predsednik iskan na podlagi kazenskega zakonika, druge podrobnosti pa niso navedene.

Ukrep nima neposrednega vpliva na Zelenskega, saj ukrajinski predsednik ni na ruskih tleh, pojasnjuje AFP.

Seznam imen, ki so na ruskem seznamu iskanih oseb, je obsežen in vključuje tako ruske kot tuje osebnosti.

Februarja so v Moskvi na seznam dodali estonsko premierko Kajo Kallas, pa tudi imena drugih voditeljev iz baltskih držav. V Kremlju so to odločitev utemeljili z nasprotujočimi si pogledi Moskve in baltskih držav na zgodovino.