Foto: Pixabay

V letošnjem šolskem letu so pametne telefone prepovedali tudi na Osnovni šoli Juršinci. Rezultati so boljši odnosi med otroki ter manj fizičnega in spletnega nasilja. Šole zato pozivajo ministrstvo za vzgojo izobraževanje, naj po zgledu skandinavskih in še nekaterih evropskih držav pripravi sistemski ukrep in zaslone v šolah prepove.

Kot pravita sedmošolki Maša in Varja, v šoli pametnih telefonov ne pogrešata. "Moji sošolci so začeli igrati nogomet, dekleta smo začela nabirati rože, se pogovarjati. Tega prej ni bilo. Življenje je lahko lepše brez telefona."

V Juršincih so se za prepoved uporabe telefonov odločili na začetku tega šolskega leta, saj so opažali porast nasilništva pri otrocih. "Resnično smo presodili, da otroci ne znajo uporabljati teh mobilnih naprav oz. jih uporabljajo v napačne namene in tudi v take, ki so bili že kdaj pa kdaj tudi smrtno nevarni. Kakšne so bile posledice te odločitve, umik telefonov iz šole? Posledice so same pozitivne, prva je to, da so se otroci začeli med odmori pogovarjati, prej je bilo to brez pogovora," pravi ravnatelj OŠ Juršinci Matej Sužnik.

Na osnovni šoli Cirkulane-Zavrč so telefone prepovedali že pred desetletjem. Kot pravi Suzana Petek, je to "eden boljših ukrepov, če nam je mar za otroke". In dodaja: "Želimo, da se otroci več gibajo, da se igrajo med sabo, da sklepajo prijateljske vezi. Prek telefona to ne gre."

Pozivi ministrstvu, da sistemsko prepove rabo zaslonov v šolah

Čedalje več ravnateljev pravi, da je čas, da pristojno ministrstvo sistemsko prepove rabo zaslonov za zabavo v osnovnih šolah.

"Mislim, da bi bil mogoče resnično že čas, da bi tudi ministrstvo z neko zakonodajno alinejo zadevo prepovedalo in hkrati razbremenilo šole, da bi vsaka po svoje prišla do tega pravila," pravi Sužnik.

Enako pozivajo nekatere preventivne svetovalne službe. "Učitelji in tudi delavci po šolah želijo ukinitev tega, ampak ne upajo sprejeti teh odločitev, če bi to prišlo z ministrstva, bi šole po tem posegle," pravi Irena Rojko iz Društva Ars Vitae.