Šolsko leto 2023/2024 se bo začelo v petek, 1. septembra 2023, končalo pa na soboto, 31. agusta 2024. Foto: Pixabay

Kljub temu, da je 1. september letos petek, se bo šolsko izobraževanje za osnovno- in srednješolce vseeno začelo, kot je to ustaljena praksa, na omenjeni datum, je razvidno iz šolskega koledarja za prihodnje šolsko leto, ki ga je pred dnevi objavilo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Že manj kot dva meseca pozneje bodo imeli učenci in dijaki prve počitnice – jesenske bodo trajale od ponedeljka, 30. oktobra, do petka, 3. novembra, v praksi pa bo to pomenilo, da bodo otroci prosti med 28. oktobrom (sobota) in 5. novembrom (nedelja).

Precej dolge bodo tudi božično-novoletne počitnice, saj sta praznika, 25. in 26. december, v ponedeljek oz. torek, enako je tudi s 1. in 2. januarjem, kar pomeni, da bodo otroci prosti od 23. decembra (sobota) do vključno 2. januarja (torek) oz. 11 dni.

Naslednji prosti dan za učence in dijake bo kulturni praznik, 8. februar, ki bo v letu 2024 na četrtek.

Zimske počitnice spet v drugi polovici februarja

Že kmalu za tem se bo polovica učencev in dijakov podala na zimske počitnice. V prihajajočem šolskem letu bodo prvi na vrsti šolarji iz zahodne polovice države (gorenjska, goriška, notranjsko-kraška, obalno-kraška, osrednjeslovenska in zasavska statistična regija, pa tudi občine Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), ki bodo imeli zimske počitnice od 19. do 23. februarja, en teden pozneje (od 26. februarja do 1. marca) pa bodo počitnikovali otroci iz vzhodne polovice države. Prihodnje leto je sicer prestopno, kar pomeni, da ima februar 29 dni.

V obdobju med zimskimi in prvomajskimi počitnicami bodo šolarji prosti še 1. aprila, na velikonočni ponedeljek.

En dan več prvomajskih počitnic

Prvomajske počitnice se bodo nato začele z dnevom upora proti okupatorju, 27. aprilom, ki bo v prihodnjem letu sobota, učenci in dijaki pa bodo v klopi spet sedli 6. maja, saj bo 3. maj v skladu s pravilnikom o šolskem koledarju "dodatni" prosti dan. Šolarji bodo tako skupaj prosti 9 dni.

Zaključek prvega ocenjevalnega obdobja bo 31. januarja, zaključek 2. ocenjevalnega obdobja pa 24. junija. Za učence 9. razredov se bo drugo ocenjevalno obdobje sklenilo deset dni prej (14. junija).

Poletne počitnice bodo tako za učence in dijake (razen 9. razredov in dijakov zaključnih letnikov) trajale od 25. junija (torek) do 31. avgusta (sobota) – oz., v praksi, do nedelje, 1. septembra 2024.