Foto: Shutterstock

Ob napovedani šolski reformi so pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, pri kateri vodijo tudi program Botrstvo, odločevalce opozorili na težavo vse večjega razslojevanja otrok, ki bi ga prav šolski sistem moral blažiti. Pobuda za spremembo zakonodaje za brezplačno prehrano je že vložena, na zvezi pa predlagajo še zagotovitev brezplačnega obveznega šolskega programa. Njihova prizadevanja je od danes mogoče podpreti tudi s podpisom peticije.

Strinjanje, da so spremembe v šolstvu potrebne. V ZPM-ju opozarjajo, da nimamo brezplačnega šolstva.

Slovenska osnovna šola je na videz vključujoča, a v praksi je razslojevanje vse večje, opozarja podpredsednica ZPM-ja Ljubljana Moste-Polje Nina Zidar Klemenčič: "Tudi ko gre za obvezen program v osnovni šoli, je treba za obvezne dejavnosti, kot so športni dan, šola v naravi, določeni izleti, predstave ali prireditve, zagotoviti precej velika finančna sredstva."

To je za družine, ki živijo v revščini, vse pogosteje nemogoče. Ne gre le za to, da se otroci plačljivih vsebin ne udeležujejo, pač pa tudi, da zato pozneje v šolskem procesu nimajo ne izkušenj, ne znanj, ki naj bi jih dobili prav na takih obveznih programih in so zato tudi v šolskih klopeh v neenakem položaju.

"Namesto, da bi šolsko okolje zmanjševalo neenakost med otroki, je žal to okolje, kjer se vse bolj reproducira neenakost. Kaže se pri tem, da so otroci na elitnejših gimnazijah v primerjavi s šolami s poklicnimi programi iz izrazito različnih socialno-ekonomskih okolij in to bi nas moralo skrbeti," poudari Zidar Klemenčič.

Zato so pri ZPM-ju Moste-Polje javno pozvali odločevalce k spremembi zakonodaje, ki bi obvezne vsebine zagotovil prav vsem šolarjem. "Naš predlog je, da se z minimalno spremembo dveh členov zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izbraževanja šolski prostor spremeni tako, da bo za vse obvezne šolske vsebine za otroke brezplačen," pojasni sogovornica.

Predlog z nazivom Peticija za uresničevanje ustavne pravice do brezplačnega osnovnega šolanja ZPM Ljubljana Moste-Polje je mogoče podpreti s podpisom peticije.