Foto: BoBo

DVK je na seji po navedbah direktorja službe DVK-ja Igorja Zorčiča sprejel vse potrebne akte za izvedbo referendumov, ki bodo skladno z odloki DZ-ja, ki so danes že objavljeni v uradnem listu, potekali sočasno z evropskimi volitvami. Komisija ima tako podlago za nadaljevanje vseh volilnih opravil.

6. maj Začetek referendumskih opravil.
9. maj

Začetek uradne referendumske kampanje.

24. majVolivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko DVK-ju sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. Volivci, ki bodo na dan glasovanja v tujini, ker tam stalno prebivajo, lahko na referendumu glasujejo po pošti, če to sporočijo DVK-ju.
29. majVolivci, ki so v priporu, zaporu, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, to sporočijo okrajni volilni komisiji. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.
4., 5., 6. junijPredčasno glasovanje.
5. junijVolivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju, morajo to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik; volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, pa lahko sporočijo okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati na svojem domu; volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, morajo to sporočiti DVK-ju.
7. junijZaključek volilne kampanje in začetek volilnega molka.
9. junijSplošno glasovanje.
17. junijOkrajne volilne komisije ugotavljajo izid glasovanja po pošti iz Slovenije. Volilni odbor DVK-ja ugotavlja izid glasovanja na DKP-ju in po pošti iz tujine.
20. junij - 5. julijPostopek ugotavljanja končnega izida glasovanja, priprava in objava končnega izida referendumov v uradnem listu.

Referendumska opravila se bodo po rokovniku začela s 6. majem. Od začetka volilnih opravil za izvedbo referendumov dalje bo veljalo, da volivec za druge načine glasovanja odda na spletnem portalu eUprava eno vlogo, kar se bo upoštevalo kot vloga za glasovanje tako na volitvah kot tudi na posvetovalnih referendumih. Vsi tisti volivci, ki so doslej že oddali vlogo za druge načine glasovanja na evropskih volitvah, bodo prejeli poštno pošiljko z volilnim gradivom tudi za posvetovalne referendume. Predčasno glasovanje bo na za to namenjenih voliščih potekalo v torek, 4., v sredo, 5., in četrtek, 6. junija.

Referendumska kampanja se bo začela 9. maja, končala pa se bo 7. junija.

Zorčič je v izjavi po koncu seje pojasnil, da časovnica v rokovniku sledi zakonskim določilom. "Nekateri roki se celo ujemajo s tistimi z evropskih volitev, ampak jaz mislim, da ne bo nobenih težav, čeprav nekje roki prihajajo med seboj v nasprotje," je prepričan.

Čeprav bodo posvetovalni referendumi trije, bodo volivci na volišču prejeli štiri glasovnice in odločali o štirih referendumskih vprašanjih. Odlok o referendumu o rabi konoplje namreč določa dve različni referendumski vprašanji, ki bosta na ločenih glasovnicah, kot to določa področna zakonodaja.

Volilni imeniki za posvetovalne referendume bodo ločeni od volilnih imenikov za evropske volitve, pri čemer se bo volivec v volilni imenik za posvetovalne referendume podpisal za vsak referendum posebej. Če bo želel glasovati za vse referendume in prejeti vse referendumske glasovnice, se bo moral podpisati trikrat. Referendumske glasovnice bodo natisnjene v različnih barvah.

Roki volilnih opravil za organizatorje

Najpozneje 14. maja bodo morali organizatorji referendumske kampanje odpreti tudi poseben transakcijski račun za financiranje kampanje in pri tem navesti tudi referendum, za katerega kampanjo organizirajo. 24. junija bo DVK posredoval podatke o organizatorjih referendumske kampanje Računskemu sodišču, organizatorji kampanje pa bodo morali odstraniti plakate in druge oglaševalske vsebine. Do 9. oktobra bodo organizatorji morali zapreti transakcijske račune, do 24. oktobra pa Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve predložiti poročilo o financiranju referendumske kampanje.

Povišala se bodo nadomestila članom odborov in komisij

Kot pomembno je Zorčič poudaril tudi dejstvo, da je DVK sprejel predlog službe, da se nadomestila članom odborov in članom volilnih komisij povišajo. "Namreč gre za relativno velik obseg dela, ki bo potreben za izvedbo volitev in referendumov. Nam se zdi pravično in pošteno, da so ljudje, ki delajo pri vseh teh volilnih opravilih, tudi ustrezno plačani," je pojasnil. Nadomestila so tako povečali v višini 20 odstotkov osnovnega nadomestila za vsak referendum, torej skupaj za 60 odstotkov.

Zahteva za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede rabe konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki jo nameravata vložiti opozicijski SDS in NSi, po Zorčičevih besedah za DVK v tem trenutku ne predstavlja ovire. Pojasnil je, da bodo nadaljevali vsa volilna opravila, saj se čas volitev nezadržno približuje.

DVK je potrdil tudi doslej vloženi kandidatni listi za volitve v Evropski parlament, in sicer listi NSi-ja in zunajparlamentarne stranke Vesna.