V sproščenem pogovoru sta se Melani in Živa dotaknili problematične oziroma prekomerne rabe zaslonov.

"Kadar zaznamo, da nam zasloni kradejo čas od drugih stvari, ki so nam bile včasih pomembne, ali pa če je čas z zasloni edini hobi, ki ga imamo, ali pa zaradi zaslonov manj časa spimo, potem moramo biti pozorni, saj so to znaki, da prekomerno uporabljamo zaslone," pravi Živa Ahac.

Dotaknili sta se tudi teme samonadzora in zakaj so zasloni tako zelo privlačni za mladostnike in mlade. Med 13 in 25 letom se še vedno razvija prefrontalni korteks, to je del naših možganov, ki kontrolira naša impulze in nam omogoča, da lahko predvidevamo posledice dejanj. Zato se mladostniki težje sami vzdržijo zaslonov, zato je takrat nevarno obdobje za razvoj prekomerne rabe.

"Na spletu in na družbenih omrežjih zadovoljujemo tudi psihološke potrebe: po povezanosti in zabavi, po druženju", pravi Živa Ahac, ki poudarja, da na spletu ni samo slabo, saj splet ponuja tudi veliko priložnosti za razvoj kreativnosti in druženje.


4 praktični nasveti za pametno rabo zaslonov
1. Izklopi si obvestila. To ti bo pomagalo, da boš sam preveril, kaj se na aplikaciji dogaja in s tem nadzoroval svojo rabo zaslonov.
2. Določi si, koliko časa na dan boš preživel na spletu. Živa si je na primer obljubila, da bo spletu posvetila dve uri na dan.
3. Določi si del dneva ali dan v tednu, ko ga ne preživiš na spletu. Idealno bi bilo, da dve uri pred spanjem ne uporabljaš zaslonov.
4. Imej hobije, ki te veselijo. S tem se avtomatično zmanjša čas, ki ga preživiš na zaslonih.
[V tebi, v meni - Melani Mekicar s strokovnjaki o duševnem zdravju] O prekomerni rabi zaslonov
Podkasti projekta Ambasadorji zdravjaVabljeni k branju intervjuja z Melani Mekicar in Challetom Saletom.

Do sedaj so izšli še ti podkasti:
- usoden skok v vodo pod vplivom alkohola

- Challe Salle je mladim idol na področju glasbe in zdravega življenja brez alkohola in cigaret

- Pogovor z Moniko Erjavec Bizjak na temo čustvovanja in čutenja

- Pogovor s psihologinjo Tinkaro Prosenc na temo samopodobe.