V projekt, ki je opozarjal na pomen duševnega zdravja in skrb za umirjen in pozitiven duševni mir, je bilo vključenih šest držav. Zraven Slovenije, še Poljska, Ukrajina, Albanija, Srbija in Portugalska.

Gostitelj projekta je bila hrvaška nevladna organizacija Amazonas, ki izvaja mnoge delavnice in projekte za mlade in mladinske delavce.

Enotedenski mednarodni projekt, v katerem je sodelovalo šest držav, je potekal v Fužinarski koči v kraju Fužine na Hrvaškem. Foto: Amazonas, nevladna organizacija

"Glavni namen projekta "Mindful motion"je dvig zavesti udeležencev, mi smo temu rekli čustva, misli in občutki, ki so vsi med seboj zelo povezani. Danes je v različnih življenjskih kontekstih to zavedanje izredno pomembno. Poudarek na enotedenskem treningu je bil na tehnikah, ki temeljijo na telesu, to so občutki v telesu, ki se nam dogajajo ob določenih mislih. Želeli smo priti do prvinskih občutkov v telesu, ko se pojavijo določena čustva. Skozi različne praktične delavnice smo želeli priti in raziskati, kaj je tisto, kar nas pripelje do čustvene miline", je razložila ena od organizatork in vodij projekta, Tena Kostanjšek, sicer profesorica socialne pedagogike in izvršna direktorica Amazonas.

Nevladne organizacije, ki so sodelovale pri projektu "Mindful motion"
- Heureka Generator (Poljska)
- No Excuse (Slovenija)
- ESD Albania (Albanija)
- Udruženje Svetlost (Srbija)
- Empoderar (Portugalska)
- Kremenchuk informative-elucidative centre European Club (Ukrajina)

Sedem dni pestrega programa za okrog 25 udeležencev iz šestih držav

Program je v sedmih dneh ponujal različne delavnice, predavanja in interaktivne dejavnosti, ki so bile razporejene od devete ure zjutraj do sedme ure večer. Udeleženci so spoznavali pomen različnih čustev in kje jih v svojem telesu zaznavamo ter kako se na njih odzivamo. Sproščali so se ob pilatesu, jogi, sprehodu ob metodi oziroma tehniki "pet čutil" (sprehod, na katerem poskušamo odmisliti vse misli, če pa nam to ne uspe, si v misli prikličemo pet čutil - kaj vidim, kaj vonjam, kaj slišim, kaj okušam, kaj čutim. Nato pa še poiščemo pet stvari, ki nas obkrožajo). Spoznavali so tudi osnove samoobrambe, ki vključuje psihološko in fizično delovanje ob morebitni nevarnosti, ki nastane ob psihičnem ali fizičnem napadu oziroma nasilju. Delavnice so potekale tako, da so udeleženci med seboj sodelovali v paru ali v manjših skupinah, vse skupaj pa je bilo zelo interaktivno in osredotočeno na izražanje posameznikovega počutja in delovanja v svetu.

Dominik Puława, študent iz Poljske. Foto: Amazonas, nevladna organizacija

Dominik Puława, študent digitalnih tehnologij in kulturnih animacij v UMCS v kraju Lublin na Poljskem pravi: "Najbolj mi je bila všeč kombinacija gibanja in zaznavanja čustev, kar ustreza tudi mojim hobijem, predvsem ognjenemu šovu, ki ga pogosto izvajam. Sem tudi prostovoljec v nevladni organizaciji iz Poljske, Heureka Ganarator, ki organizira mnoge delavnice in tečaje usposabljanja za bodočega mladinskega delavca. Tukaj v Fužinah sem bil zelo navdušen nad delavnicami, ki vključujejo dihalne tehnike in čustveno dobro počutje. Tudi kratek tečaj osnov samoobrambe je bil zanimiv. Naučil sem se, kako preprečiti neprijetne situacije v svojem življenju in predvsem, kako delovati, ko se počutim užaljen." Na vprašanje, ali so mu bolj všeč delavnice, kjer so udeleženci razporejeni v manjše skupine ali raje naloge opravi individualno, je Dominik povedal: "Pravzaprav raje delam samo v skupinah. Zame je to popolno. Mislim, da sem dober vodja, zato je opravljanje nalog v skupini moja najljubša stvar. Zame je bil to četrti Erasmus + projekt, ki sem se ga udeležil in drugi tečaj usposabljanja. Končno sem se naučil in malce natreniral govorjenje v javnosti, ki mi je dolgo časa povzročalo stres. Prednost takšnih projektov je tudi to, da si razširim obzorje in spoznam ljudi iz različnih držav, to mednarodno mreženje je vedno dobrodošlo."

Kako torej doseči notranji mir?

Vprašanje, s katerim se v današnjem hitrem načinu življenja spopadamo vsi, je ponudil Tenin odgovor: "Skozi različne delavnice in tehnike gibanja, sproščanja in dihanja lahko doživimo tisti pravi notranji mir. Na splošno je dobro prepoznati svoje stanje, kako smo, kako se počutimo. Te tehnike so namenjene vsem generacijam, od otrok, mladim, še posebej študentom in tudi starejšim. Je pa bil sedaj tukaj v Fužinah glavni poudarek na mladih, ker je to program usposabljanja za mlade in za ljudi, ki delajo z mladimi. Glavna ideja je, da udeleženci, ko se vrnejo domov, to uporabljajo pri delu z mladimi, seveda pa imamo na izobraževanjih vedno različne udeležence, od tistih, ki končujejo fakulteto, do bolj izkušenih, ki že veliko delajo z mladimi. Nekateri delajo tudi z različnimi populacijami, včasih nas obiščejo tudi različni strokovnjaki, pomembno pa je, da sami prepoznajo, katera tehnika je primerna za koga. Niso namreč vse tehnike vedno za vse."

Med mladimi je veliko stresa in anksioznosti, kako se spopadati s tem?

Tena Kostanjšek, ki je vodila večina delavnic, skupaj z ostalimi partnerji in sodelavci. Foto: Amazonas, nevladna organizacija

Tena Kostanjšek je mnenja: "Na delavnicah z mladimi, smo pozorni, na to, kakšne težave imajo današnji mladi, na primer, kaj sami dokazujejo, kje imajo oviro ali kaj morajo popraviti. To je torej zelo kompleksno, ker so si mladi danes zelo različni. Težko je govoriti o problemu današnje mladine nasplošno, mislim, da ima vsak od nas milijon svojih težav in je težko posploševati. Kar smo izvajali tukaj, je cilj, da lahko rečemo, da smo obravnavali čustveno dobro počutje. To je tisti trenutek, ko pridemo do stanja, da se počutimo dobro sami s seboj in v sebi, ne glede na to, kakšne so okoliščine. Na primer v Amazonasu veliko delamo z mladimi, ki imajo morda manj določenih priložnosti, torej z mladimi v rejniških domovih in z mladimi iz centrov za socialno delo. Te skupine mladih imajo na splošno svoje specifične težave. Sicer pa opažamo, da imajo mladi danes veliko težav s tesnobo, o kateri je še vedno premajhna ozaveščenost. Se mi zdi, da obstaja ta problem na globalni ravni, čeprav ima vsaka skupina mladih svoje potrebe in izzive."

Jure Manfreda, študent psihologije na Filozofski Fakulteti v Ljubljani. Foto: Amazonas, nevladna organizacija

Večina udeležencev projekta je bilo po izobrazbi povezanih s psihologijo
Za Jureta Manfreda, študenta tretjega letnika psihologije na Filozofski Fakulteti v Ljubljani je to bil prvi Erasmus + projekt, ki se ga je udeležil.
"Zlonamerno sem prišel s takšnim "mindsetom", da nočem nič pričakovati, da ne bom potem slučajno razočaran. Ampak na koncu sem bil res zadovoljen in Tena, kot vodilna izvajalka delavnic ter vsa ostala ekipa, so vse skupaj postavili res na visok nivo. Mislim, da bo to zame kar kriterij za vsa prihodnja izobraževanja, ki se jih bom udeležil. Tekom raznih izobraževanj in tudi na študiju se večinoma vsi bolj osredotoča
jo na neko teorijo, tukaj pa sem bil priča, kako ta teoretična znanja potem prenesti v prakso. Tukaj sem videl velik plus tega izobraževanja, ker smo si res vzeli čas in vse te tehnike preizkusili na ravni telesa. To, da smo se osredotočili na to, kako to počutimo, kje čutimo točno določeno čustvo in kako se poglobiti v svojo psiho in telo, mi je bilo najbolj všeč. Na večina izobraževanjih je po navadi tako, da nam želijo podati čim več teoretičnega znanja, tukaj pa smo res pogledali bolj globoko v prakso na ravni telesa. Te tehnike sproščanja so absolutno zelo pozitivne, velikokrat se namreč zgodi, da ima nekdo kakšne težave, že na primer z artikulacijo, kar pomeni, da čuti v telesu napetost. In kot psiholog bom moral znati pomagati tudi takšnim ljudem. Zato je bilo zame zelo dobrodošlo, da se zavem svojih občutkov, ne samo misli, ampak tudi tistih pravih telesnih občutkov. Tako se lažje vživiš v občutja drugih in prepoznaš in razumeš občutke, ki so del nekoga drugega."

Ada Cerjak, ki je prav tako kot Jure, zastopala ekipo iz Slovenije in je študentka 5. letnika biopsihologije FAMNIT UP na Univerzi na Primorskem, je bila presenečena nad pestrostjo delavnic: "Najbolj si bom zapomnila delavnice, kako povezati med seboj nepoznane osebe, da si postanejo domače (t. i. icebreak tehnika). Z njo se vse skupaj namreč prične, razbije se dinamika v skupini, ki se še ne pozna. Zelo je bila zanimiva ta igra med telesom in mislimi, te delavnice so bile resnično zelo produktivne. Jih je bilo kar nekaj, tudi trening, ki je v sklopu psihologije in je bil poudarek na teoriji, se mi je zdel zelo zanimiv. Veliko teh delavnic se da uporabiti pri delu z mladimi, sploh to, da se razbije začetni strah in sramežljivost v skupini, kjer so teme nekoliko bolj osebne in povezane z duševnim stanjem. V samem študijskem procesu oziroma na fakulteti, ki jo sedaj končujem, imamo zelo malo praktičnega dela, tako da sem v tem tednu to bolj spoznala in sem navdušena."

Alina Shevela, učiteljica joge iz Ukrajine. Foto: Amazonas, nevladna organizacija

Projekta v Fužinah sta se udeležili tudi Alina in Lesia iz Ukrajine. Alina Shevela je profesionalna učiteljica joge in kljub skoraj popolni slepoti, uživa v tem delu in poskuša živeti življenje čimbolj v harmoniji. O enotedenskem projektu na Hrvaškem je povedala. "To je bil zelo močan projekt, lahko bi rekla, da zelo intenziven tečaj usposabljanja o duševnosti, čustvih, povezavi med čustvi in ​​telesom. Doživela sem veliko razmišljanj, veliko novih vaj in doživetij. Skupina udeležencev je bila zelo prijetna, veliko novosti bom odnesla s seboj. Najprej se namreč zgodi sprememba v sebi, kasneje pa se to odraža tudi v delovnih orodij za delo, pri meni seveda na joga treningih. Najbolj mi je bil všeč gibalni del s plesi in spontanimi gibi in pa vaja o petih čutilih."

Lesia Holyk, ki je v Ukrajini izvajalka delavnic in programov za mlade, je najbolj poudarila nove metode za delo z mladimi in je povedala, da je tudi na osebnem nivoju doživela veliko "aha momentov", s katerimi čuti, da je zelo napredovala. "Šlo je velikokrat za moje osebno odkritje. Tako, da mislim, da je bil res dobro izkoriščen čas z dobrimi ljudmi in dobro prakso. Veliko stvari bom uporabila pri svojem prihodnjem delu z otroki in mladimi."

Lesia Holyk, mladinska delavka iz Ukrajine. Foto: Amazonas, nevladna organizacija

Lahko bi rekli, da je projekt "Mindful Motion" pravočasen odgovor na nujno potrebo po celoviti čustveni strategiji dobrega počutja, ki ponuja transformativno izkušnjo za posameznike in organizacije. Posvečen je negovanju duševnega zdravja in pozitivnemu razvoju današnje mladine. Udeležencem je ponudil celovito potovanje, ki vključuje ples, pozornost, gibanje, tehnike vizualizacije in sprostitve s teoretičnimi spoznanji za izboljšanje čustveno dobrega počutje.

Skozi program so udeleženci sodelovali v dinamičnih sejah, namenjenih spodbujanju globljega razumevanja čustev in opolnomočenju s praktičnimi orodji za vzdržljivo krmarjenje z življenjskimi izzivi. Struktura tečaja poudarja ravnovesje teoretičnih spoznanj in izkustvenega učenja, kar ustvarja ugodno okolje, kjer lahko posamezniki raziskujejo in krepijo svojo čustveno inteligenco. Skozi lastne izkušnje so udeleženci pridobili dragocena orodja za mladinsko delo.

Trening je vključeval ogromno interaktivnega skupinskega dela. Foto: Amazonas, nevladna organizacija
Gentiana Susaj, odvetnica za človekove pravice in inštruktorica ESD (tečaja samoobrambe) iz Albanije. Foto: Amazonas, nevladna organizacija


V spodnji galeriji prilagamo nekaj foto utrinkov iz enotedenskega treninga in delček utrinka Fužin, ki se nahaja ob dveh manjših jezerih z urejeno sprehajalno potjo in plažo.