Ja, danes bomo govorili o tistem zelenem na krožniku. O špinači. Mnogi jo neskončno obožujejo, pri mnogih pa je "tisto zeleno" prvo na seznamu hrane, "ki je res maram". A pripraviti se jo da na toliko različnih načinov: jeste jo lahko tako...
Špinača, ki jo vidimo na vrtu, je videti zelo podobno kot glavnata solata. Le njeni listi so nekoliko manjši in debelejši. Foto: Pixabay
Morda niste vedeli, da špinači pravijo kraljica zelenjave? Vsebuje namreč izmed vseh vrst zelenjave največ posebnih hranljivih snovi, ki so zelo zdravi za našo kri. Poleg tega vsebuje tudi vitamine (predvsem A, B, E in K), minerale, mikroelemente, mangan, jod, cink, selen in kalij. Špinačni listi vsebujejo tudi železo, vendar ga naše telo absorbira v zelo majhnih količinah.
Seveda jo lahko dodate tudi na pico, zakaj pa ne? Lahko pa iz nje naredite tudi lazanjo, njoke, špagete, juho, jo jeste surovo kot običajno zeleno solato in še mnogo drugih načinov je. Foto: PixabaySmuti ali šejk iz špinače, ki mu dodamo banano ali hruško, je izvrsten. Foto: PixabayPred uživanjem je priporočljivo, da jo blanširate. To pomeni, da jo za zelo kratek čas (minuto ali dve) potopite v vrelo vodo. Ne kuhate je, ampak samo potopite v vodo. Na ta način iz nje izločite kar največ posebne kisline, hkrati pa špinača ne izgubi hranilnih snovi. Foto: PixabayMed najpogostejšimi načini, kako jo pripraviti, je omaka kot priloga. Pripravite jo zelo preprosto: česen prepražite na olju, dodate zmiksano špinačo in nato smetano za kuhanje in malce kisle smetane. Nastana zelo okusna omaka. Najpogosteje se servira zraven kuhane govedine in pire krompirja ter kuhanih ali pečenih jajc na oko. Foto: PixabayVitamin C v špinači varuje imunski sistem in obnavlja hormone, vitamina E je dober za vid, delovanje srca in duševno zdravje. Špinača je tudi dober vir kalcija, ki je izjemno pomemben za tvorbo kosti, zob, živčevja (zato zmiksano špinačo kar hitro lahko ponujamo tudi dojenčkom). Vsebuje tudi primerno obliko bakra, ki je izvrsten za nastajanje krvi in celično dihanje. Foto: PixabayZelo pogost način, kako shraniti špinačo za ozimnico, je, da jo zmiksate in zamrznete. Ravno takšna se nato uporablja za špinačno omako. Foto: Pixabay