Danes bomo spoznali zelo zanimivo vrtnino, ki se imenuje pastinak. Pogovorno jo v nekaterih območjih imenujejo tudi "plestenjak", kar pa seveda ni uradno ime in gre le za pogovorno različico. Je zelo zdravilna, polna vitaminov in rudninskih snovi.
Pastinak, ki mu lahko rečemo tudi navadni rebrinec je korenasta zelenjava in je v sorodu s korenjem. Podoben je korenju, vendar svetlejše barve in bolj sladkega okusa, še posebno, ko je kuhan.
Pastinak izgleda kot korenje, le da je svetlejše barve. Kot vemo je sicer tudi korenje lahko svetlo rumene barve. Pastinak je umazano bele do sivkaste barve. Po okusu je izjemno sladek. Foto: PixabayUporablja se cel, od listja do korena, ki ga lahko jemo surovega, na primer naribanega kot dodatek solati, Kljub temu najpogosteje uživamo kuhanega, v juhah ali omakah, tudi kot pire, ali pa pečenega. Z aromatični vonjem in okusom bo popestril prav vsako jed. Foto: PixabayPastinak ali navadni rebrinec je bogat z eteričnimi olji, vitamini B, C, E, minerali, zlasti veliko je kalija, vsebuje še cink, mangan, magnezij, železo. Priporoča se pri težavah s srcem, pljuči, ledvicami, jetri: ti organi ne morejo dobro delovati, če v telesu zastaja voda. Pastinak pomaga izločati vodo iz telesa ter stimulira omenjene organe. Foto: Pixabay
Kot zelenjavna priloga, podobno kot korenje. Izvrsten je tudi kot dodatek k vsem vrstam živalskih in zelenjavnih juh in omak. Lahko ga uživamo surovega, kuhanega ali pečenega. Tudi začimbe, ki mu jih dodajamo, so lahko poljubne (sol, poper, curry, timijan, ... ).