Leča je izjemno hranljiva stročnica, ki pa se kljub vsemu precej poredko pojavi na naših jedilnikih. Temu nikakor ne bi smelo biti tako, zato vam v današnjem prispevku ponujamo nekaj predlogov, kako jo večkrat vključiti v jedilnik in zakaj.
Lečo lahko uživamo samostojno ali z dodatki druge zelenjave, rib ali mesa. Foto: PixabayPoznamo rumeno, oranžno, zeleno, rjavo, rdečo in temno sivo do črno lečo. Semena leče so okrogle oblike, značilno pa je, da to niso preveč debeli in pravilni krogi. Foto: PixabayNajpogosteje na naših krožnikih vidimo svetlo ali temno rjavo lečo. V družbi ostale zelenjave in začimb lahko skuhamo odličen, hranljiv lečin golaž. Foto: Pixabay
Zakaj je zdrava?
Leča vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Je izjemno priljubljena med ljudmi, ki ne jedo mesa oziroma ničesar, kar je živalskega izvora. Z njo namreč v organizem vnesemo ravno prav beljakovin. Vsebuje tudi veliko cinka in mnogih drugih mineralov, kot so železo, kalij, magnezij. Po količini železa lahko tekmuje z belim mesom ali ribami. Vsebuje tudi veliko lahko prebavljivih beljakovin in vitaminov B-kompleksa.
Oranžna leča. Foto: PixabayLahko jo kombiniramo praktično k vsej zelenjavi, mesu in ribam. Naredimo lahko lečino rižoto, lečine polpete, enolončnico. Celo k sadju se lahko doda, če je ne solimo in jo uživamo namesto kosmičev. Foto: Pixabay