Lečo lahko uživamo samostojno ali z dodatki druge zelenjave, rib ali mesa. Foto: Pixabay
Poznamo rumeno, oranžno, zeleno, rjavo, rdečo in temno sivo do črno lečo. Semena leče so okrogle oblike, značilno pa je, da to niso preveč debeli in pravilni krogi. Foto: Pixabay
Najpogosteje na naših krožnikih vidimo svetlo ali temno rjavo lečo. V družbi ostale zelenjave in začimb lahko skuhamo odličen, hranljiv lečin golaž. Foto: Pixabay

Zakaj je zdrava?

Leča vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Je izjemno priljubljena med ljudmi, ki ne jedo mesa oziroma ničesar, kar je živalskega izvora. Z njo namreč v organizem vnesemo ravno prav beljakovin. Vsebuje tudi veliko cinka in mnogih drugih mineralov, kot so železo, kalij, magnezij. Po količini železa lahko tekmuje z belim mesom ali ribami. Vsebuje tudi veliko lahko prebavljivih beljakovin in vitaminov B-kompleksa.

Oranžna leča. Foto: Pixabay
Lahko jo kombiniramo praktično k vsej zelenjavi, mesu in ribam. Naredimo lahko lečino rižoto, lečine polpete, enolončnico. Celo k sadju se lahko doda, če je ne solimo in jo uživamo namesto kosmičev. Foto: Pixabay