Ječmen je žito, ki se zmelje v moko. Lahko bi mu rekli kar starejši brat zelo priljubljene pšenice. Obe rastlini namreč spadata med žita, ki sta v Sloveniji zelo razširjeni.
Tako izgleda klas ječmena. Zrna zrastejo tesno skupaj v obliki kitke. Foto: PixabayJečmen prenaša precej ostrejše zime in nižje temperature kot pšenica. Kemijska sestava je podobna ostalim žitom, a v primerjavi s pšeničnim zrnjem vsebuje nekaj manj beljakovin in več maščob. Ta zrna lahko zmeljemo delno (na primer za kosmiče) ali pa popolnoma (tako dobimo belo moko). Foto: PixabayJečmenova moka se običajno doda pšenični. Sicer pa se ječmen uporablja za pripravo piva, kvasa, slada, sladnega ekstrata, praženega pa za nadomestek kave. Ima nekoliko močnejši okus, zato se čista moka iz ječmena ne uporablja za peko kruha in ostalih izdelkov. Foto: Pixabay