Vitamin B12 je eden tistih vitaminov, ki ga moramo nujno zaužiti s prehrano. Še posebej morajo biti na to pozorni ljudje, ki ne jedo živalskih izdelkov ali pa jih jedo zelo malo (vegani). Sicer pa je B12 v zadnjem času dodan različnim izdelkom.
Vitamin B12 je ključen za normalno delovanje živčnih celic. Pomaga pri tvorbi zaščitne ovojnice, ki obda živčna vlakna. Brez ustrezne količine vitamina B12 lahko pride do živčnih težav, kot so mravljinčenje, pomanjkanje občutka ali celo nevrološke motnje. Foto: PixabayVitamin B12 se nahaja v hrani živalskega izvora (govedina, perutnina, svinjina, losos, tuna, sardine, školjke, mleko, sir, jogurt, jajca). Vegani in tisti, ki ne uživajo živalskih proizvodov, lahko pridobijo vitamin B12 iz obogatenih žit, rastlinskih napitkov (npr. sojino ali mandljevo mleko) in nekaterih vrst kvasovk (npr. prehranska kvasovka). Lahko se pa uporablja tudi prehranski dodatek v obliki tablet, kapsul ali tekočin. Foto: PixabayPomanjkanje vitamina B12 lahko privede do različnih zdravstvenih težav, med katerimi so: anemija (slabokrvnost, pomanjkanje rdečih krvnih celic), mravljinčenje, zmedenost, izguba spomina, težave z ravnotežjem, depresija in razpoloženjske motnje, slaba prebava (bolečine v trebuhu, driska ali zaprtje), utrujenost in slaba telesna zmogljivost. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.