Sestavine za 20 oseb |
---|
0,5 kg vlečenega testa 500 g mletega maka 500 g rožičeve moke 4 sladkokisla jabolka 200–300 g trsnega sladkorja 1,5 dl sončničnega olja 3–5 dl vode 20 g cimeta v prahu 2 dl jogurta / lahko sojinega jogurta 4 dl vode 2 žlici medu orehi |
Pekač namažemo z oljem, pomagamo si s čopičem. Vanj položimo dva lista testa.
Mak in rožičevo moko vsakega posebej v posodici zmešamo z 1/3 sladkorja.
Pomembno je, da z oljem in vodo navlažimo vsako plast testa. Torej, ena žlica olja in ena do dve žlici vode na vsako novo plast testa.
Prvo plast posujemo z makom, drugo z rožičevo moko in to ponavljamo do polovice višine pekača.
Srednjo plast nadevamo z naribanimi jabolki, ki smo jim dodali mleti cimet in preostali sladkor.
Nato ponovimo vajo z makom in rožičevo moko. Zadnjo plast prekrijemo z testom, tudi tega rahlo navlažimo.
Jogurt zmešamo z malo vode in prelijemo po vrhu.
Nato gibanico narežemo na kvadratke poljubne velikosti. Pečemo jo 30 minut v pečici, ogreti na 180 °C.
Iz tople vode in medu naredimo medeno vodo medu.
Ko je jed pečena, jo takoj zalijemo z njo,
da vroča baklava popije vso tekočino. Še vročo razrežemo.
