Sestavine
1 l soka rdeče pese
0,5 dl pretlačenega paradižnika
100 g gomolja zelene
1 strok česna
rjavi trsni sladkor
muškatni orešček
sol
sok 1 limete


Česen olupimo. Gomolj zelene olupimo in ga narežemo na kocke.

V kozico vlijemo pesin sok, pristavimo na ogenj, dodamo paradižnik, česen in zeleno. Ko so sestavine kuhane, jih zmešamo z paličnim mešalnikom.

Juhi dodamo 1 do 2 žlici sladkorja, ščepec muškatnega oreščka in solimo po okusu.
Pred serviranjem dodamo nekaj kapljic limetinega soka, ki bo dal pesini juhi svežino in ostrino.
Zraven juhe lahko postrežemo popečen kruh.

Če nam je v hladilniku ostala od prejšnjega obroka ajdova kaša, kuhan riž ali polenta, si lahko juho obogatimo tudi s tem, pa še hladilnik bomo počistili.


Pesina juha