Sestavine |
---|
400 g pirine polnozrnate moke 100 g ržene polnozrnate moke 500 g pšenične bele moke 700 g vode 10 g suhega kvasa 14 g soli 4 žlice olivnega olja |
Zmešamo in umešamo vse sestavine skupaj in gnetemo okoli 10 min, lahko tudi manj, ker pri tem postopku pustimo počivati / stati kruh čez noč.
Testo damo v posodo (dovolj veliko, da lahko vzhaja) in ga pokrijemo s folijo za živila.
Če ima prostor od 15-20 stopinj, je lahko na tej temperaturi od 8 do 12 ur.Če pa je naš prostor toplejši, ga raje damo v hladilnik in je lahko noter tudi 48 ur.
Po prvem vzhajanju vzamemo testo in ga še enkrat pregnetemo (čisto malo), nato ga oblikujemo v željeno obliko in ga pustimo vzhajati med 30 in 90 minut.
Če smo ga dali v hladilnik, naredimo isto, le da ga pred gnetenjem aklimatiziramo, kar pomeni da ga pustimo dve uri na sobni temperaturi počivati, potem ga pregnetemo in pustimo vzhajati med 30 in 90 minut.
Pečico ogrejemo na 250 stopinj.
Drugič vzhajan kruh položimo v ogreto pečico. Po desetih minutah zmanjšamo pečico na 200 stopinj. Potem ga pečemo še med 40 in 50 minut.
Saj veste ... pečen je, ko potrkamo po spodnjem delu in zadoni, kot da bi rekel "pečen sem".
Pa dober tek!
