Sestavine (za 3 osebe) |
---|
300 g rjavega fižola 1 čebula 150 g krompirja 150 g gomoljne zelene 1 strok česna 1 paradižnik iz domačega vrta ali 1 dcl paradižnikove domače mezge 1 žlička rimske kumine v prahu 3 žlice Ghee-ja / prečiščeno kravje maslo Lovorjevi listi Morska sol (nerafinirana in nejodirana) 1 dan star kruh 3 žlice kisle smetane Laneno olje |
Za Bobkovo fižolovo juho bomo najprej dali namakati fižol. Namočimo ga za najmanj 12 ur.
Razmerje fižola in vode naj bo 1 proti 3, kar pomeni 1 skodelica fižola in 3 skodelice vode.
Fižol bo popil vso vodo in nabreknil, tako da je bolje, če vzamemo večjo posodo, da nam ne pobegne ali pade čez rob.
Namočen fižol bomo najprej pokuhali v vodi, h kateri dodamo lovorjev list ali dva.
Postopek je zelo enostaven. Ko voda zavre, jo odlijemo in ponovno zalijemo s hladno vodo.
Postopek ponovimo trikrat, vendar pri tretjem kuhanju ne odlijemo vode. Skuhamo ga do konca, kar pomeni da ga skuhamo »na mehko«. Da preverimo, da je kuhan, nekaj fižolov vzamemo z žlico iz vode in poskusimo, če je kuhan. Seveda pazimo, da se ne opečemo, zato je bolje, da ga malo popihamo.
Kuhan fižol odcedimo. Odcejene vode ne zavržemo, saj jo bomo kasneje še uporabili. Če ne želimo, da se bo fižol še naprej kuhal, ga ohladimo s hladno vodo.
V vroči lonec damo žlico ghee-ja (prečiščenega masla), na katerem prepražimo narezano zelenjavo v sledečem vrstnem redu: nasekljana čebula, ki jo pražimo 20 sekund; nato krompir, ki ga pražimo 15 sekund; gomolj zelene, ki ga pražimo 10 sekund ter na koncu dodamo še strok sesekljanega česna, ki ga pražimo 5 sekund.
Prepraženi zelenjavi dodamo paradižnikovo mezgo, rimsko kumino, lovorjev list, zalijemo s fižolovo vodo in premešamo. Nato dodamo še 2/3 kuhanega fižola, premešamo še enkrat in pokrijemo z pokrovko.
Če se nam zdi juha pregosta, lahko dolijemo vodo. Kuhamo tako dolgo, da se vsa zelenjava pokuha.
Ko je zelenjava kuhana, jo spasiramo s paličnim mešalnikom, ali kot so nekoč delale naše babice, s cedilom. V cedilo vlijemo kuhano zelenjavo, nato pa s spodnjim delom zajemalke nežno v grogu, malo v levo stran in malo v desno stran pritiskamo zelenjavo, da se pretlači čez majhne luknjice na cedilu.
Ne pozabimo na lovorjev list, ki ga pred pasiranjem vzamemo iz juhe, in ga preprosto damo nazaj v pretlačeno juho.
Tako, zdaj juho premešamo, solimo po lastni volji in okusu.
Juho bomo obogatili s popečenimi kockami koruznega kruha, zato v segreti ponvi popečemo narezane kocke kruha in ga potem postrežemo z juho.
Dober tek!
