Testo
bio ajdova moka: 0,25 kg
bio bele pšenične moka: 0,25 kg
vrela voda: 0,5 l


Nadev
korenčki: 4
rožičeva moka: 1 skodelica
mleti praženi lešniki: 2 skodelici
limonina lupinica: malo
rjavi sladkor: nekaj ščepcev
cimet: noževa konica
janež: noževa konica


Bučna krema
buča hokaido: 1
kutine: 4
bio limona: 2
rjav sladkor: 0,5 kg
voda: 0,5 l
pomarančno olje
janeževa zvezda


Posip
trsni sladkor: 5 žlic
mleti lešniki ali krušne drobtine: 7 žlic
maslo: 5 žlic
žajbelj: večji ščep


Testo
V posodo z moko vlijemo vročo vodo in močno mešamo z leseno kuhalnico. Ko se testo nekoliko shladi, ga gnetemo še z rokami, dokler ne postane čvrsto in prožno. Z majhnim valjarjem ali z rokami oblikujemo krogce poljubne velikosti, nanje položimo kroglico nadeva, testo prepognemo, da dobimo polkrog, na robovih dobro stisnemo . Položimo jih v vrelo, rahlo osoljeno vodo in kuhamo približno tri minute oziroma dokler ne priplavajo na površje.


Nadev
Naribamo korenje, dodamo vse sestavine in temeljito premešamo, iz zmesi naredimo kroglice.



Bučna krema
Sladkor raztopimo v vodi, dodamo očiščene kutine in začimbe. Čez 15 min dodamo še buče. Kuhamo tako dolgo, da izpari čim več tekočine. Naredimo pire in ga vlijemo v vroče kozarce, pokrov tesno zapremo in shranimo.



Posip
Na maslu stopimo sladkor, dodamo mlete lešnike ali drobtine, zlato prepražimo.
Žajbelj natrgamo in ga umešamo v posip, s katerim okrasimo štruklje.


Ajdovi štruklji