Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Smo stranka sodelovanja, in ne stranka izključevanja in takšen bo tudi naš boj za boljšo Evropo," je ob vložitvi liste obljubila evropska poslanka in nosilka liste Romana Tomc (EPP/SDS).

Za njo se bodo na listi zvrstili evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS), podpredsednik SDS-a Aleš Hojs, poslanca SDS-a Franc Breznik in Branko Grims, nekdanji mariborski župan Franc Kangler, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte ter članici strankinega podmladka Karin Planinšek in Zala Tomašič.

"Na listi smo kandidati, ki se bomo borili za svobodno Evropo enakih možnosti, za Evropo enakih meril in za močno Evropo, ki bo služila ljudem. Na prvo mesto bomo postavljali sodelovanje in se povezovali z vsemi tistimi proevropskimi silami, ki želijo dobro in uspešno prihodnost Evropski uniji," je dejala Tomc.

SDS sicer stavi na zmago tudi na tokratnih evropskih volitvah, po Janševih besedah pa bo dober rezultat za stranko izboljšanje rezultata izpred petih let. Takrat je skupna lista SDS-a in SLS-a osvojila tri poslanske mandate.

Predsednik SDS-a je sicer še ocenil, da je ob sočasnem izteku aktualnega mandata Evropskega parlamenta in 20. obletnici vstopa Slovenije v EU primeren čas za refleksijo. Sam meni, da je Unija izpolnila mnoga pričakovanja Slovencev, a hkrati na številnih področjih skrenila. Zato bo po njegovih besedah boj na junijskih evropskih volitvah, boj za uravnavanje poti EU-ja v smer, v katero je bil uravnan pred 20 leti. Med ključnimi točkami je poudaril visoko stopnjo varovanja človekovih pravic, suverenost držav članic ter skupni širši okvir varnosti, blaginje, demokracije in zaščite evropskega načina življenja.

Ob vprašanju nadaljnje poti SDS-a v EPP-ju pa je poudaril, da večine v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta brez EPP-ja ne bo, ponovitev večine v podobni sestavi, kot je sedanja, ne pride v poštev.

"Večinsko stališče je, da je potrebna bolj uravnotežena koalicija, v vsakem primeru vsaj še en partner z desne strani političnega pola," je dodal in zatrdil, da se bo za to zavzemala tudi stranka SDS.

Ključni dilemi pri iskanju prihodnje večine bosta po njegovem mnenju zeleni prehod in obvladovanje migracij, pri čemer mora biti ključna beseda preudarnost.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vložitev kandidatnih list za evropske volitve