Črno-bela fotografija Jakoba Škantlja. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Uspešno se je izšolal, vmes pa se navdušil nad parašportom. Sprva je bil to šah, potem hokej na električnih vozičkih in dvoransko balinanje (boccia), kjer se je uveljavil in postal tudi članski reprezentant. Lani novembra je postal državni prvak v kategoriji BC3, bil je tudi ligaški prvak.

Jakob je oboževal šport, bil je tudi strasten navijač, pogost gost tako v ljubljanski Hali Tivoli kot v Areni Stožice. O športu je kot novinar tudi pogosto pisal: bil je sodelavec dveh športnih redakcij: EkipeSN in multimedijskega portala RTV Slovenija, zapise je pripravljal tudi za revijo Športnik.

Med letoma 2017 in 2021 je bil podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja. Bil je tudi predsednik Društva študentov invalidov Slovenije.

"Imam velik zanos za vse stvari, ki jih počnem, in upam, da jih počnem čim bolj uspešno. Invalidnost pa tako in tako nikoli ne sme biti ovira, ampak priložnost," je pred leti povedal v pogovoru za spletno stran Dostopno.si.

Delovanje v programskem odboru za problematiko programskih vsebin za invalide RTV Slovenija

V programski odbor za problematiko programskih vsebin za invalide je bil izbran na predlog dveh invalidskih organizacij: Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja in Društva študentov invalidov Slovenije. Član odbora je bil od septembra lanskega leta in v tem času si je močno prizadeval za čim večjo vključenost invalidov v vsebine, ki jih ustvarja RTV Slovenija, in tudi k ozaveščanju o tem, da te vsebine niso namenjene zgolj invalidom, temveč celotni družbi, vsakemu bralcu, gledalcu in poslušalcu.