Foto: Reuters

Protestniki v Tel Avivu so skandirali "vojna ni sveta, življenje je“, nekateri pa so predsednika vlade Benjamina Netanjahuja obtožili, da si prizadeva za podaljšanje konflikta.

V soboto se je delegacija Hamasa sestala s posredniki v Egiptu. Skupina je sporočila, da dogovori niso bili sklenjeni, in dodala, da se bo v nedeljo začel nov krog pogajanj o prekinitvi izraelske ofenzive v Gazi v zameno za osvoboditev talcev. Posredovala sta Egipt in Katar, poroča BBC.

Izraelska vojska obstreljuje cilje na jugu Gaze. V Kairo prispel Hamas za nadaljevanje pogajanj.

Glavno vprašanje je, ali bo dogovor začasen ali trajen. Predlog, o katerem se razpravlja, vključuje 40-dnevno prekinitev spopadov v času izpustitve talcev in izpustitev številnih palestinskih zapornikov, ki so zaprti v izraelskih zaporih. Svetovalec vodje Hamasa Ismail Hanija je dejal, da skupina zadnji predlog obravnava "zelo resno". Ponovil pa je zahtevo, da mora vsak sporazum izrecno vključevati izraelski umik iz Gaze in popolno prekinitev vojne.

Neimenovani izraelski vladni uradnik je v soboto za lokalne medije dejal, da Izrael "v nobenem primeru ne bo privolil v prekinitev vojne kot del dogovora o izpustitvi naših talcev". Dodal je še: "IDF bo vstopil v Rafo in uničil preostale bataljone Hamasa. Ne glede na to, ali bo prišlo do začasnega premora za osvoboditev naših ujetnikov ali ne."

ZDA ne želijo podpreti nove ofenzive

Netanjahu se je spopadel s pritiski iz svoje skrajno desne koalicije, naj nadaljuje dolgo obljubljeno ofenzivo v najjužnejšem mestu Gaze, kamor se je po ocenah 1,4 milijona ljudi zateklo pred spopadi v severnih in osrednjih delih območja.

ZDA ne želijo podpreti nove ofenzive, ki bi lahko povzročila veliko civilnih žrtev. Vztrajajo, da morajo najprej videti načrt za zaščito razseljenih Palestincev.

Sobotne demonstracije v Izraelu so bile nov poskus pritiska na Netanjahuja, da bi dosegel vrnitev talcev. Od 252 talcev, ki jih je Hamas ugrabil 7. oktobra, jih 128 še vedno ni rešenih, od tega jih je najmanj 34 domnevno mrtvih.

"Vrniti moramo vse talce, žive in mrtve."

Natalie Eldor, protestnica v Tel Avivu, je za tiskovno agencijo Reuters povedala, da je prišla, da bi "podprla dogovor, ki bi moral biti sprejet že včeraj", in dodala: "Vrniti moramo vse talce, žive in mrtve. Pripeljati jih moramo nazaj. Zamenjati moramo to vlado."

Nekateri, ki so se zbrali v vojaški bazi Kirja v Tel Avivu, so predsednika vlade obtožili, da spodkopava predlagano premirje, medtem ko so drugi pozivali h končanju vojne.

Beni Ganc o možnosti premirja

Minister Beni Ganc, član izraelskega vojnega kabineta, je v soboto govoril o možnostih za sklenitev premirja. "Uradnega odgovora na osnutek še nismo prejeli. Ko bo sprejet, se bo sestala vlada za vodenje vojne in o njem razpravljala. Do takrat predlagam političnim virom in vsem odločevalcem, da počakajo na uradne posodobitve, da ravnajo mirno in da ne zapadejo v histerijo iz političnih razlogov."

Pogajanja o premirju že več mesecev potekajo brez preboja, od konca novembra pa ni bilo prekinitve spopadov ali izpustitve talcev.

Vir, ki je seznanjen z zadnjim krogom pogovorov, je za BBC povedal, da so pogajanja še vedno zapletena in da bi lahko preboj trajal še nekaj dni.

Vodja Svetovnega programa Združenih narodov za hrano je medtem opozoril, da na severu Gaze vlada lakota.

Cindy McCain je v pogovoru za ameriške medije opozorila, da se katastrofalne razmere na tem ozemlju širijo proti jugu. "Kar zahtevamo in kar nenehno ponavljamo, je prekinitev ognja in možnost neoviranega dostopa, da bi lahko varno vstopili," je dejala McCainova.