Izrael napoveduje kopenski vdor v Rafo na jugu Gaze ob meji z Egiptom. Foto: Reuters

Medtem ko v Kairu potekajo pogajanja o morebitnem premirju v Gazi, v katerih poleg predstavnikov Hamasa sodelujejo posredniki iz Katarja, Egipta in ZDA, je Netanjahu danes odločno zavrnil možnost, da bi se vojna v Gazi končala.

"Izrael tega ne more sprejeti. Nismo pripravljeni sprejeti razmer, v katerih bi bataljoni Hamasa prišli iz svojih bunkerjev, ponovno prevzeli nadzor nad Gazo, obnovili svojo vojaško infrastrukturo in ponovno začeli ogrožati izraelske državljane v okoliških skupnostih, v mestih na jugu in v vseh delih države," je v videoposnetku dejal Netanjahu.

Izraelska vojska obstreljuje cilje na jugu Gaze. V Kairo prispel Hamas za nadaljevanje pogajanj.

Palestinsko gibanje Hamas namreč vztraja pri zahtevi, da bi morebiten dogovor o premirju moral vključevati trajno prekinitev ognja oziroma konec vojne v Gazi, od koder bi se morale nato izraelske sile umakniti.

"Izrael ne bo pristal na zahteve Hamasa, ki pomenijo predajo, in bo nadaljeval boj, dokler ne bo dosegel vseh svojih ciljev," je dejal Netanjahu. Dodal je, da se izraelska delegacija na tej točki ne bo pridružila pogajanjem v Kairu.

Politični vodja Hamasa Ismail Hanija je v odzivu obtožil izraelskega premierja, da sabotira prizadevanja posrednikov, ki v Kairu sodelujejo v pogajanjih za sklenitev premirja v Gazi in izmenjavo izraelskih talcev za palestinske zapornike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Premier Benjamin Netanjahu nenehno izumlja utemeljitve za nadaljevanje agresije, za širjenje konflikta in sabotiranje prizadevanj različnih posrednikov in strani, udeleženih v pogajanjih o premirju," je dejal.

Hamasova delegacija je medtem zapustila Kairo in se vrnila v Katar na posvetovanje z vodstvom gibanja, so sporočili v Hamasu.

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns je medtem odpotoval v Doho, kjer se bo sestal s katarskim premierjem, poroča Reuters. Namen srečanja naj bi bila krepitev pritiska na Izrael in Hamas, naj nadaljujeta pogajanja.

Pogajanja naj bi se po navedbah egiptovskih medijev nadaljevala v torek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem v osrednji Gazi dejal, da bi se lahko zelo kmalu začela vojaška akcija v Rafi in drugod po Gazi, češ da Hamasa, ki zahteva trajno prekinitev ognja v zameno za izpustitev talcev, dogovor ne zanima.

Izrael: Zahteve po trajni prekinitvi ognja onemogočajo prekinitev ognja

V Kairu so pričakovali nadaljevanje pogajanj glede premirja v Gazi. Izraelski uradnik, ki ni želel biti imenovan, je medtem v soboto za AFP dejal, da nenehne zahteve Hamasa po trajni prekinitvi ognja v Gazi ovirajo možnosti za sklenitev premirja. "Hamas do zdaj še ni opustil svoje zahteve po končanju vojne, kar onemogoča možnost za sklenitev dogovora," je povedal.

Zahteve Hamasa vključujejo popoln konec vojne, vključno z umikom izraelske vojske iz Gaze. Izrael pa ni sprejel nobenih zagotovil, da se bo vojna končala, so po navedbah AFP-ja povedali izraelski predstavniki.

Posledice izraelskega zračnega napada na Rafo. Foto: Reuters

Dosedanja pogajanja so vsakokrat zastala, ker Hamas zahteva trajno prekinitev ognja, Netanjahu pa je večkrat obljubil, da bo Izrael uničil preostale borce palestinskega gibanja v mestu Rafa na jugu Gaze, kamor se je zateklo 1,5 milijona razseljenih palestinskih civilistov.

Hamas zahteva zagotovila ZDA

Predstavniki Hamasa želijo pred sklenitvijo dogovora dobiti zagotovila od ZDA, da Izrael ne bo začel kopenske invazije v Rafi, saj predstavniki Izraela vztrajajo, da se bo napad zgodil ne glede na to, ali bo dosežen dogovor o prekinitvi ognja, poroča Al Džazira.

Izrael za zdaj še ni poslal delegacije v Kairo. Izraelski uradniki so dejali, da bo to storil le, če bi se zgodili "pozitivni premiki" glede predlaganega okvira za dogovor in morebitne izmenjave talcev za palestinske zapornike.

Izraelski predlog za sklenitev premirja, ki je na mizi, vključuje 40-dnevno prekinitev ofenzive v Gazi in izpustitev palestinskih zapornikov v zameno za osvoboditev talcev, ugrabljenih med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra lani.

Izraelska ofenziva v Gazi se medtem nadaljuje. Po zadnjih podatkih zdravstvenega ministrstva v oblegani palestinski enklavi je izraelska vojska od 7. oktobra lani ubila 34.654 ljudi, v zadnjem dnevu je število žrtev naraslo za 32. Še najmanj 77.908 ljudi je ranjenih.

Hamas sporočil, da je ciljal oporišče izraelske vojske ob prehodu

Oboroženo krilo Hamasa Brigade Izedin Al Kasam je prevzelo odgovornost za napad ob prehodu med Gazo in Izraelom Kerem Šalom, ki naj bi terjal žrtve na izraelski strani.

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo iz Rafe izstreljenih 10 izstrelkov proti območju prehoda, ki je zdaj zaprt za tovornjake s humanitarno pomočjo. Ostali prehoda ostajajo odprti, poroča Reuters.

Brigade Izedin Al Kasam pa so sporočile, da so izstrelile rakete proti oporišču izraelske vojske ob prehodu, niso pa dodale, od kod. Vir blizu Hamasa je dejal, da tarča napada ni bil prehod. Hamas je sporočil, da so v napadu ubili in ranili več izraelskih vojakov.

Kmalu po napadu je izraelska vojska izvedla zračni napad na hišo v Rafi, pri čemer je ubila tri ljudi, več jih je ranila, so dejali palestinski reševalci.

Kopičijo se smeti, širijo se bolezni

Agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je opozorila, da se v Gazi soočajo tudi s kopičenjem smeti. Samo v Džabaliji se je nabralo do 40.000 ton odpadkov, zaradi česar se množijo komarji, bolhe in podgane, širijo se bolezni. Razmere se bodo še poslabšale, saj se temperature dvigujejo, so dodali.

UNRWA poudarja, da Palestinci v Gazi, vključno z več sto tisoč otroki, živijo z manj kot enim litrom vode na dan, poroča Al Džazira.

Netanjahu odločno zavrnil možnost končanja spopadov s Hamasom