Dolgi pohod-5, največja kitajska raketa, je ob 17.27 po pekinškem času z več kot 8 ton težko sondo Chang'e 6 uspešno vzletela iz vesoljskega izstrelitvenega centra Venčang na južnem otoku Hainan. Foto: Reuters

To je šesta odprava Kitajske na Luno od leta 2007. Cilj odprave je zbrati dva kilograma kamnin za analizo iz kraterja, ki je širok 2500 in globok osem kilometrov. Odprava pomeni novo fazo v kitajskem 20-letnem lunarnem programu Chang'e, poimenovanem po kitajski boginji Lune. S tem bo postala prva država, ki zbira in raziskuje vzorce kamnin z večinoma neraziskane zadnje strani Lune.

Zadnja stran Lune ima debelejšo in starejšo skorjo. Njene kraterje v manjši meri kot na bližnji strani Lune prekrivajo stari tokovi lave. Kitajski znanstveniki zato pričakujejo lažje zbiranje vzorcev, ki bi lahko omogočili nov vpogled v nastajanje Zemljinega naravnega satelita.

Prvo vesoljsko plovilo, ki je pristalo na zadnji oziroma bolj oddaljeni strani Lune – polobli, ki je vselej obrnjena stran od Zemlje –, je bila Sonda Chang'e 4 leta 2019. Njena naslednica Chang'e 5 je leto zatem zbrala vzorce z bližnje strani Lune.

Luna je v zadnjih letih zaradi dragocenih surovin, ki naj bi jih vsebovala, spet postala predmet zanimanja številnih držav.

Kitajska na oddaljeno stran Lune poslala sondo za zbiranje vzorcev