Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Moka in njena uporaba

1 min 16. 4. 2016

Moka je v prah zmleta snov, navadno je to žito, namenjena je peki ali kuhanju. Poznamo pa še moke iz zrnja drugih rastlin – koruze, riža, ovsa, rži, ajde …

Moka je osnovna sestavina za pripravo testa in s tem osnova za mnoge jedi, kot so kruh, testenine, potice idr. Moka vsebuje največ škroba, rastlinskega polisaharida, pšenična in nekatere druge vrste moke pa tudi beljakovino gluten, molekule katerega se ob gnetenju križno povežejo in dajejo testu prožnost. V to omrežje molekul se ujamejo mehurčki zraka, posledica pa je rahla struktura kruha, potic in drugih jedi iz pšenične moke.

Moka je osnovna surovina v naši prehrani. Moko in mlevske izdelke pridobivamo s pomočjo mletja.

Srečo kuha Cmok