Vsakodnevno je zapisoval opažanja. Foto: Reuters

Univerzitetni profesor Joseph Dituri, ki je sto dni živel pod morsko gladino v hišici za potapljače ob otočju Florida Keys, se je prvič po 1. marcu končno le dvignil na površje. Potapljaški in zdravstveni raziskovalec je tako pošteno podrl prejšnji rekord bivanja pod vodo brez prilagajanja tlaka na globini več kot devet metrov – leta 2014 sta dva profesorja iz Tennesseeja v isti podvodni hišici v laguni Key Largo prebivala 73 dni, dve uri in 34 minut.

Da je izboljšal pretekli dosežek, je Guinnessova knjiga rekordov na svoji spletni strani objavila že prejšnji mesec, ko je bil Dituri pod vodo 74 dni. Fundacija za razvoj morskih virov, ki je lastnica potapljaške hišice, bo po besedah njenega vodje Iana Koblicka zaprosila Guinnessovo organizacijo za potrditev Diturijevega stodnevnega dosežka.

"Hvaležen sem, da sem po 100 dneh nad vodno gladino in čutim toplino sonca," je dejal Dituri, ki je sicer poudaril, da nikoli ni šlo za rekord. "Šlo je za podaljšanje človeške tolerance do podvodnega sveta in izoliranega, omejenega, ekstremnega okolja," je dejal upokojeni častnik ameriške mornarice, znan tudi kot "profesor Globoko morje".

Tako je pojasnil, da je bil cilj projekta Neptun 100, ki je potekal pod dejanskim naravnim globinskim pritiskom in ne prilagojenim na površino morja, izvedeti več o tem, kako se človeško telo in um odzivata na daljšo izpostavljenost ekstremnemu tlaku in izoliranemu okolju. Namenjen je bil tudi raziskovalcem oceanov in astronavtom na prihodnjih misijah.

Ugotovitve Dituri namerava predstaviti na novembrski svetovni konferenci o ekstremni medicini na Škotskem.