Čebela velikanka je najprej navduševala v Bruslju, kasneje tudi v Dubaju, zdaj pa se je vrnila v domovino. Foto: ČZS

Čebela predvsem najmlajše obiskovalce muzeja ozavešča o pomenu opraševanja.

Tridimenzionalni model kranjske sivke je dolg kar 170 centimetrov, ima tudi gibljive dele, zaradi česar osnovnošolce včasih tudi malo prestraši.

Kljub njeni nekoliko strašljivi podobi otroci sicer dobro vedo, kako pomembne so čebele za življenje in kaj narediti za njihovo ohranitev.

"Rože zaščitimo, ker pač čebele potrebujejo rože, pa da ne prašimo s kakšnimi strupi, ki ubijajo čebele," je za Televizijo Slovenija povedala ena od osnovnošolk iz osnovne šole Pirniče.

Čebela velikanka je glavna zvezda občasne razstave Naj medi. Celjskemu muzeju jo je posodila Čebelarska zveza. Na ogled je v Knežjem dvoru, v posebnem steklenem kubusu in je bila narejena z izjemno natančnostjo.

"Zelo priljubljena pri čebelarjih"

"V 90 odstotkih je podobna naši pravi kranjski sivki, ki je pri nas zaščitena, je mirna in znana po tem, da veliko prinese. Zelo priljubljena je pri čebelarjih," je povedala Rada Hriberšek iz Pokrajinskega muzeja Celje.

Direktor muzeja Stane Rozman je dodal, da bo čebela v muzeju mesec in pol, v tem času pa bodo organizirali več predavanj in delavnic za najmlajše. Brez opraševanja, ki ga opravijo čebele, si namreč ne moremo predstavljati pridelave hrane. Če bodo izginile čebele, se slabo piše tudi ljudem.

V Pokrajinskem muzeju v Celju začasno domuje čebela velikanka z Expa v Dubaju